Jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód
Lubisz jagodzianki? Do tej pory pieczołowicie wyrabiałaś ciasto drożdżowe? A może ich nie robiłaś w obawie przed pracochłonnością i brakiem gwarancji, że wyjdą? No to już nie musisz. Bo to jest rewelacyjnie prosty przepis - tylko minuta wyrabiania ciasta, a efekt jest wspaniały - bułeczki są puszyste i mięciutki. Nadzienie jest jagodowe. Lukier słodki. A to wszystko otulone delikatnym aromatem cytryny. Jest jeszcze wanilia - jej miękki, słodkawy zapach idealnie pasuje do kwaskowanego tego smaku jagód.
Zrób, a się zdziwisz - że to takie proste, że ciasto drożdżowe to nie jakaś magia i czary mary, ale codzienny, ciepły, domowy wypiek, który się uda, jeśli... skorzystasz ze sprawdzonego przepisu. A ten właśnie taki jest - szybki, prosty, nowoczesny. A efekt? Jak najbardziej tradycyjny - smakują jak te od Babci :)
Składniki na jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :)
3 żółtka
10 dag masła
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
2/3 szklanki mleka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
nadzienie:
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru pudru
do posmarowania:
4 łyżki mleka
lukier:
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki soku cytrynowego
Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami)
... - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :)
- Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym.
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
- Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
- Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę.
- Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180 stopni.
- Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Jeśli włożysz do środka dużo jagód, może z bułeczek wypłynąć trochę soku, który nieco się przypali i nada im szlachetnego smaku :)
- Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
- Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce.
- Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki.
- Mi najbardziej smakują jeszcze ciepłe, kiedy lukier jest jeszcze miękki. Oczywiście z dużym kubkiem zimnego mleka. A Ty? Jak je lubisz najbardziej?
Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, skórę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut). Tak wygląda wyrośnięte ciasto. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę. Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnika na 180 stopni. Podrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Jeśli włożysz do środka dużo jagód, może z bułeczek wypłynąć trochę soku, który nieco się przypali i nada im szlachetnego smaku :) Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia. Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce. Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki. |
Post użytkownika MniamMniam.pl. |
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl