» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Kalarepka » Zupa kapuściana z kalarepą

Zupa kapuściana z kalarepą


  
1 5 5 2
2017-05-29
łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska
Zupa kapuściana z kalarepą

A kapusta rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, po co wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie!" - mówiła kapusta w wierszyku Jana Brzechwy ""Na straganie". I nie sposób się z nią nie zgodzić. Bo właśnie w tej zupie młoda kapusta została główną bohaterką. Dołączyła do niej krzepka kalarepa i młoda marchewka.

To jest bardzo smaczna wiosenna zupa kapuściana z kalarepą, w której świetnie łączą się smaki młodych warzyw. Jest sycąca, bo znajdziesz w niej kawałki kurczaka. A jeżeli nie jesz mięsa, możesz zastąpić je wcześniej ugotowanymi na parze ziemniakami i użyć bulionu warzywnego. Też będzie smacznie :)

Prosty przepis i szybkie przygotowanie to kolejne zalety tej sycącej i smacznej zupy. Ugotuj gar tej pysznej zupy kapuścianej z kalarepą, a młode warzywa odwdzięczą się cudownym wiosennym smakiem :)


Składniki na zupa kapuściana z kalarepą

1 l bulionu drobiowego (możesz zastąpić warzywnym)
1 młoda kapusta (ok 700 g)
1 pierś z kurczaka ugotowana w bulionie (ok. 500 g)
1 marchewka ugotowana w bulionie
1 spora kalarepa
1 por
5 łyżek masła
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 pęczek koperku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania zupa kapuściana z kalarepą

...

  1. Bulion zagotuj. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Kapustę poszatkuj. Kalarepę obierz i poszatkuj. Pora pokrój na cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Uduś na nim kapustę, kalarepę i pora. Często mieszaj i duś, aż warzywa będą miękkie (ok. 5 minut). Dodaj do bulionu. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.
  4. Dopraw lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki masła. Gotuj na średnim ogniu 10 minut.
  5. Kurczaka pokrój na kawałki (ok. 2 cm x 3 cm). Marchewkę pokrój na plastry. Koperek posiekaj. Dodaj do zupy. Wymieszaj.
  6. Podawaj ze świeżym pieczywem.




Zupa kapuściana z kalarepą 
 - etap 1

Wiosenna zupa kapuściana z kalarepą to super smak, który dzięki młodym warzywom podbije Twoje podniebienie :) A przepis na zupę jest tak prosty, że możesz ją przygotować nawet dziś :)



Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Zupa kapuściana z kalarepą - komentarze

~kryśka
~kryśka
24.08.2017 02:21
Fascynujący ten przepis. Usmażyć na patelni 2,5 kg poszatkowanej kapusty z dodatkiem kalarepy i marchewki. Proszę o info, gdzie mogę nabyć patelnię, która sprosta temu wyzwaniu.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
24.08.2017 14:33
Hej Kryśka :) Faktycznie, patelnia i kapusta musiałyby być spore :) Dzięki za słuszną uwagę, przepis został poprawiony :) łap uśmiechy :) ps. a fajne patelnie są w mniamowym sklepie: http://www.mniammniam.com/skle p/102,Smazenie/