» Przepisy » Przetwory » Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy


  
1 5 5 6
2008-12-18
kilka tygodni
bardzo łatwe
Porcje: 2 szklanki cukru
Kuchnia europejska

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy jest najlepszy na świecie! Sprawdzi się w każdym domu. Z jego udziałem upieczesz aromatyczne ciasta, zrobisz także wspaniałe kremy i sosy. Nie kupisz nigdzie lepszego!


Składniki na domowy cukier waniliowy

4 laski wanilii (mogą to być laski, z których wyskrobano już środek)

2 szklanki cukru drobnoziarnistego

Przygotowanie dania domowy cukier waniliowy

...

Laski wanilii pokrój na kawałki o długości 3-4 cm (jeśli laski są wcześniej nie używane, przekrój je wzdłuż na pół). Przełóż do hermetycznego słoika, zasyp cukrem, zamknij i potrząsaj przez chwilę. Odstaw w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce na co najmniej kilkanaście dni. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia. Możesz go przechowywać kilka miesięcy.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Domowy cukier waniliowy - komentarze

miodzianka
miodzianka
15.07.2014 17:12
Pomysł z takim cukrem znakomity o niebo lepszy niż ten kupny.Jak mi się zaczyna kończyć od razu robię nowy :)
~Megi
~Megi
22.12.2012 12:38
Chciałam zapytać czy można zmielić całe laski wanilii z cukrem czy tylko te ziarenka są jadalne? --- Grzegorz: można zmielić, cała wanilia jest jadalna :)
eboloczko
eboloczko
3.02.2009 17:18
A wcale się nie zgodzę. Spokojnie wystarczy jedna laska wanilii na kilogram cukru. Wcale nie w ciemnym miejscu tylko normalnie na półce w kuchni. Jest tak aromatyczne, że szkoda kasy na tyle lasek.
florkab
florkab
3.01.2009 17:06
Swietny, to jest prawdziwy cukier waniliowy . Moja babcia taki robila. Ja zupelnie o tym zapomnialam. Ale juz stoi i jest.
viola515
viola515
20.12.2008 15:42
ostatnio w sklepie zwróciłam uwagę na cukry i muszę przyznać, że nie znalazłam waniliowego, tylko wanilinowy. To smutne... Trzeba robić samemu
elujek
elujek
19.12.2008 10:52
świetny pomysł! :)