» Przepisy » Przepisy na Wielkanoc » Wielkanocne obiady i kolacje » Pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną

Pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną


  
1 5 5 36
2004-05-08
60 minut
łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska

Pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną

Szukasz pomysłu na pieczeń z indyka? Świetnie trafiłaś, bo właśnie tu znajdziesz sprawdzony przepis na pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z odrobiną piwa :)

To danie o bardzo prostym, ale ciekawym smaku. Miesza się w nim słodycz i zapach jabłek z lekką goryczką piwa. A główny bohater tego dania, czyli indyk, jest niezwykle kruchy. P

ieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwa to danie, które sprawdzi się zawsze. Rodzina będzie pod wrażeniem, kiedy przygotujesz taką pieczeń na wspólny obiad. To super efektowne danie. Dlatego możesz je podać również na kolacji z przyjaciółmi. No i nie zapominajmy o świętach. Na Boże Narodzenie rzadko przygotowuje się pieczeń z indyka. Królują schaby, boczki i karkówka. Dlatego pieczeń z indyka w tym stylu będzie bardzo ciekawą odmianą i na pewno wzbudzi zainteresowanie Twoich gości.

Przepis na pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwa jest prosty i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych zdolności kulinarnych. Aromatyczne zioła, w których indyk leżakuje przez godzinę, nadają super smaku. Jeszcze te jabłka, i to piwo... Ach, jakie to jest dobre!

To naprawdę danie na medal :)


Składniki na pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną

kawał indyka - pierś albo udo o wadze około kilograma
4 cebule średniej wielkości
dwa kwaśne jabłka
piwo jabłkowe [moje ulubione]
czosnek - co najmniej 10 ząbków

Przygotowanie dania pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną

...

Potrawa to prosta do wykonania, o bardzo ciekawym smaku - w którym miesza się lekka gorycz piwa ze świeżością zapachu jabłek.

Kawał indyka najpierw spryskuję oliwą, następnie nacieram obficie [bo duży, nieprawdaż?] solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną tymianku. Pozwalam mięsu nabrać aromatu ziół przez jakąś, co najmniej godzinę, a im dłużej tym lepiej - optymalnie jest, gdy mięso przygotowuję rano z zamiarem jego podania na kolację.

Ale i godzina wystarczy w zupełności - w końcu to indyk.

Cebule obieram i kroję niedbale, a szybko na kawałki o naprawdę nieistotnej wielkości. To samo robię z jabłkami i czosnkiem.

Na dużej patelni rozgrzewam znaczną ilość oliwy i dokładnie, z wszystkich stron obsmażam mięso - trwa to raczej chwilę - mięso nie ma się wcale usmażyć, tylko zmienić z wszystkich stron kolor na różny zdecydowanie od pierwotnego - dzięki temu zabiegowi będzie po upieczeniu soczyste i pełne aromatu.

Mięso zdejmuję z patelni i na pozostałej oliwie podsmażam cebulę - kiedy się zeszkli, dodaję czosnek i jabłka, smażę jeszcze przez chwilę i zdejmuję z ognia.

Do żaroodpornego naczynia wrzucam cebulę z czosnkiem i jabłkami, na to układam mięso. Całość polewam dwiema szklankami piwa jabłkowego i wkładam do pieca rozgrzanego do 200 stopni.

Dwie pozostałe szklanki piwa wlewam w siebie....

Mięso będzie się piekło około godziny - w czasie pieczenia, obracam mięso kilka razy i za każdym razem polewam piwem - jak się tym piwem polewa [no, nie powiem, nie powiem, do swego środka tez wlewam kilka łyków] będzie się z pieca wydobywać zdecydowanie piękny zapach.

Kiedy mięso jest gotowe - znaczy się uwodzicielko miękkie, z chrupiącą, złocistą skórką, wyjmuję je z pieca i z naczynia.

Mięso odkładam na bok, zaś to, co zostało w naczyniu, miksuję mikserem na gładką masę - jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze jabłkowego piwa - a niech tam, zawsze dolewam, piwa nigdy nie jest za mało! Próbuję sos - jeśli tego wymaga dosypuję trochę pieprzu i soli, i krótko zagotowuję.

Mięso kroję na plastry, układam na talerzu. Obok swoje miejsce znajduje sos - nie polewam nim mięsa - każdy z gości sobie weźmie tego sosu tyle, ile będzie chciał.

Do takiego indyka zdecydowanie polecam piwo.... jakżeby inne, jeśli nie jabłkowe oraz ziemniaki zapiekane o smaku maślanym.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pieczeń z indyka w sosie jabłkowym z nutą piwną - komentarze

Tulla
Tulla
28.01.2018 20:45
Pyszne mięso i pyszny sos.. Piwo jabłkowe, bliżej mi nie znane zastąpiłam cydrem (wytrawnym) i wyszlo fantastycznie. Zmiksowałam wszystko oprócz mięsa ;-) i powstały bardzo gesty sos rozcieńczyłam odrobinę cydrem. Zapisuje w ulubionych :-)
~Ewa
~Ewa
16.08.2017 10:53
Mięso pieczemy z przykrywką czy bez?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
16.08.2017 15:32
hej Ewa :) pieczemy BEZ przykrycia :) łap uśmiechy :)
AgaWus
AgaWus
27.04.2014 17:32
Świetne mięsko, rozpływające się w ustach :) To chyba pierwszy pieczony indyk, który nie jest suchy. Jak dla mnie sosik bardzo ciekawy - zwłaszcza w połączeniu z brązowym ryżem i sałatą ze śmietaną.
rysiada
rysiada
28.10.2012 17:55
zrobiłam z udźcem indyka bez kości... mięsko rzeczywiście soczyste i delikatne a sos? hmmm po pierwszych kęsach poczułam lekkie rozczarowanie.... ale wraz ze znikającym z talerza obiadem pojawiał się coraz większy smaczek na sosik... a co dla mnie najważniejsze - mój mąż, choć nie jest zbyt otwarty na eksperymenty kulinarne, też chętnie sięgał po dolewkę sosu :biglol: podałam z pieczonymi ziemniaczkami w łupinach z dodatkiem ziół i surówką z kapusty pekińskiej :) Ten przepis również ląduje w moich ulubionych :up:
k_arina
k_arina
20.03.2011 16:36
cóż mogę powiedzieć...pyszne :))
Madalena
Madalena
28.01.2011 10:35
Pyszne, miękkie, wilgotne mięsko. A ten sos... Ach! Poezja! Marzenie! Będę powtarzać na pewno!
aluteczka
aluteczka
7.11.2010 14:46
Co prawda bez piwa (nikt nie lubi - niemożliwe? :-) danie wyszło naprawdę znakomite.
kkinga
kkinga
13.09.2010 09:25
Wyszło pyszne i soczyste! W obawie, że goście mogą nie zaakceptować sosu piwno-jabłowo-cebulowego, podałam w osobnym naczyniu ten sos i ciemny sos pieczeniowy, ale niepotrzebnie bo wszystko smakowało! Cebuli nie miksowałam, podałam ją jako dodatek do dania, miała bardzo ciekawy smak.
szlepcio
szlepcio
25.06.2009 17:53
Ciekawy smak i niespotykany aromat. Nikt nie wpadnie, że w środku jest piwo. Smak interesujący, choć nie wszystkim smakował.
1410bakteria
1410bakteria
16.02.2009 20:03
Palce lizać. Potrawa super.
Figa12
Figa12
7.08.2008 10:23
Super. Bardzo mi smakowało. Zwłaszcza, że nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam niesuchego indyka. Robiłam z Reddsem i chyba następnym razem pomieszam ze zwykłym piwem, bo nie brakowało mi tej goryczki....
r_zuza
r_zuza
4.07.2008 11:34
Ten przepis to pewniak na udany obiad, z ziemniaczkami upieczonymi w śmietanie; na święta, na urodziny, dla teściowej (no tu zabłysnęłam) - w przepisie nie ma niczego co mogłoby sie nie udać, pod warunkiem, że oprzemy się chęci wypicia piwa. Troche uprościłam go na szybką kolację, krojąc fileta z indyka na kawałki, takie większe kostki na ok. 4-5 cm, i przygotowując całość w rondlu od początku do końca (trzeba wyłowić wszystkie kawałki żeby zmiksować sos), najlepsze z kokosowym ryżem.
monika77
monika77
4.01.2008 18:40
Z pewną doza nieśmiałości, ale pchana ciekawością, przystąpiłam do dzieła. Przygotowanie jest niekłopotliwe, no może odrobinę, gdyż wewnętrzna walka –wypić piwo czy dać indykowi –jest nieco trudna. Następnym razem wyeliminuję, ten problem… kupując więcej piwa, bo o tym, że następny raz będzie jestem w 100%przekonana. A upewnił mnie w tym mój grymaśny współbiesiadnik, który za sosami nie przepada, a od cebuli absolutnie stroni. Uszczknął kęs mięsa, unurzał go w sosie i zapytał „z czego ten sos?”, padło co paść musiało- z jabłek i piwa jabłkowego z wyraźną nutą czosnku i z dodatkiem cebuli .. i zrobiło się dramatycznie cicho. Atmosfera stała się gęsta jak sos i wcale nie aksamitna jak ten sos, bo On nie usłyszał ,ze sos jest jabłkowy, usłuszał "cebula" co widac było w grymasie na twarzy, ale widać uznał, ze jest głodny na tyle by zaryzykować ból brzucha miast ryzyka śmierci godowej i wziął kęs do ust..„bardzo dobry ten sos!”. Tak, sos jest doskonały (doprawiony solą i pieprzem) , a mięso wilgotne i rozpływające się w aksamicie sosu. Świetna kompozycja!
paulina200
paulina200
3.01.2008 16:34
Świetny przepis! Prosty w wykonaniu, a danie wyśmienite. Szczególnie smakował nam piwno-jabłkowy sos - lekki, delikatny, wspaniale ożywia smak mięsa!
Rozyczko
Rozyczko
18.12.2007 20:12
Pyyyycha. Chociaz mojej corce sos nie smakowal.
gurbaga
gurbaga
14.06.2007 17:17
Cudności smakowitości!Jeden z moich przepisów popisowych.Zawsze sie udaje. Do tego jakieś wesołe ziemniaczki!I jest cudnie!Polecam bardzo!
zhanelka
zhanelka
22.01.2007 17:02
Bardzo prosty i ciekawy przepis. Szybki w przygotowaniu
Rozyczko
Rozyczko
22.10.2006 19:51
PYCHOTA !!!! "Piwo w gebie" :) Przepyszne miesko i sosik tez. Maz byl zachwycony. Ewa
pscolka
pscolka
4.10.2006 22:08
Poprostu bajka!! Sos delikatny i bardzo smaczny. Mięsko wilgotne jak na indyka :) . Moj dziadziuś ma przeszło 80 lat i bardzo jest wybredny co do jedzenia. Tym razem pochwalił mimo że nie lubi piwa. Polecam gorąco !!!!
Baabeczka
Baabeczka
8.02.2006 12:46
Piwo jabłkowe (a u nas traktowane jako wino - chociaż procencików to ma niewiele) jakie znam to francuski cydr w dwóch odmiananch: wytrawny z wyraźną goryczą i słodki - ja bym to nazwała bardzo baaaardzo lekkim winem
Glowka
Glowka
2.02.2006 11:21
Super, rodzina zachwycona bo mieso pozostaje soczyste. Sosik smakuje rewelacyjnie. Jednym slowem rewelacja.
tanbr
tanbr
23.03.2005 20:13
Bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią mięsko bardziej na słodko :-)
MagduchaP
MagduchaP
21.09.2004 08:31
"Niebo w gębie" tyle można powiedzieć, trochę obawiałałam się sosu (ze względu na opinie) ale smakował wyśmienicie - polecam!!!
Ireczka
Ireczka
16.07.2004 21:35
Pyszności! Downo nie jadłam tak dobrego indyka! Sosik rewelacyjny! Potrawa szybko zniknęła ze stołu...
michalek03966
michalek03966
19.06.2004 13:34
Kolejny DOSKONAŁY przepis jaki tu znalazłem. Dodałem wprawdzie normalne piwo (to, którego sobie gratulujemy) i aż 5 dużych jabłek ale i tak danie wyszło pyszne, aromatyczne i o zdecydowanym smaku (świeżo mielony pieprz zrobił swoje i nie bójcie się że zdominuje smak bo o to właśnie chodzi!). Jabłka nie chciały się rozpaść pomimo 70 minut w piekarniku wiec sos podałem bez miksowania - dodatkowy efekt wizualny! Polecam gorąco!!! Michał
Misiora
Misiora
31.03.2004 22:27
Proszę o radę - jak piec? W naczyniu żaroodpornym, to wiem, ale z pokrywą czy bez? To ważne, bo z pokrywą skórka nie chce się zarumienić. Czy może zdjąć ją pod koniec pieczenia? Ale boję się, że mięsko wyschnie... [Z pytaniem zapraszam na forum - Markos]
bronka
bronka
27.01.2004 17:01
Pyszne, soczyste mięsko. Sosik mniamniam. Rodzinka była zachwycona.
Ulenka
Ulenka
23.11.2003 20:27
Okazuje się,że piwo jabłkowe u nas traktowane jest jako wino (sklep musi mieć koncesję na wino). Użyłam reed'sa i nasze polskie jasne i wyszło znakomicie. Mój mąż, który za indykiem nie przepada - brał dokładkę, a moi rodzice stwierdzili, że u mnie jest zawsze smakowicie. WIELKIE DZIĘKI GRZESIU!!!
erystyka
erystyka
13.05.2003 18:24
jedyne piwo jabłkowe, jakie znam, to red's, ale ono jest "bez cienia goryczy", a Grzegorz pisze o goryczy piwnej, to jakiego używasz piwa, Grzegorzu?
sd_silver
sd_silver
8.04.2003 11:59
Kruche mięso we wspaniałym sosie. Aromat przywitał mnie już w drzwiach, gdy kochany mąż zrobił dla mnie to pyszne danie na niedzielny obiad. Równie wspaniały był smak. Tak podawany indyk na stałe zagości w naszym menu.
rzawa
rzawa
28.11.2002 15:54
Niestety po podaniu jabłkowej pieczeni z indyka przy stole zapanowało kłopotliwe milczenie. Jak w jednej z opinii powyżej - mięso OK, ale sosu dyskretnie sie pozbyłem.
Anusiaczek
Anusiaczek
4.10.2002 16:17
Bardzo mi smakowało. Nareszcie udało mi się z piersi indyka stworzyć coś innego niż suchy wiór! Sos, po mocnym doprawieniu również dobry. A z polecanymi ziemniaczkami komponuje się super, chociaż nad całością trzeba się trochę napracować.
bogna
bogna
25.03.2002 13:44
Pod wpływem tych wszystkich zachwytów zrobiłam to danie, ale niestety sie rozczarowałam, mięso owszem wyszło niezłe, ale sos kompletnie mi nie smakował, bardzo dziwny smak, mój mąż też nie był zachwycony, ale cóż różne są gusta...
Monika
Monika
25.01.2002 00:00
Ślicznie dziekuję ;-))))) Kolację zrobiłam wczoraj, użyłam również wspomnianych w przepisie ziemniaczków. Mam nadzieje ze nie sprofanowałam przepisu używając zwykłego piwa (jabłkowego w okolicznych sklepach niestety nie mieli). Efekt w każdym razie wyszedł prawidłowy - przepyszne ;-)Dziękuję również dlatego ze nigdy nie byłam przekonana do połączeń typu mięso-owoce, a na dodatek piwo, powoli niedawno zaczęłam się przekonywać robiąc schab z brzoskwiniami i miodem, a teraz jeszcze ten indyk ;) Mniam mniam
Mirek
Mirek
25.01.2002 00:00
Witam, potrawa wspaniała, prosta w wykonaniu. Jednym słowem - palce lizać. Żona zachwycona !!!