» Przepisy » Sałatki i surówki » Sałatki » Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z

Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z


  
1 5 5 6
2008-02-12
15 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z

Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku to pyszne, różnorodne danie, które zachwyci bogactwem smaków, faktur i aromatów. Idealne na każdą okazję. Warto sprawdzić!


Składniki na liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku

ćwiartka główki radicchio
ćwiartka sałaty lodowej
2 garście roszponki
20 dag chudego surowego wędzonego boczku
15 dag sera gorgonzola
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania liście różnych sałat z serem gorgonzola i

... chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku

  1. Wszystkie sałaty i radicchio porwij palcami na niezbyt małe kawałki. Przełóż do misy. Dodaj gorgonzolę podzieloną na kawałki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ostaw na bok.
  2. Boczek pokrój cienkie plastry. Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Skwarki przełóż do sałaty.
  4. Do wytopionego tłuszczu dodaj ocet balsamiczny, oliwę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gorącym sosem polej sałatę, lekko wymieszaj i od razu podawaj.
  5. Sałata smakuje wyśmienicie z bagietką i dość dobrze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku - komentarze

miodzianka
miodzianka
24.07.2014 15:41
Mi posmakowała,ale czasem muszę dodać sera Lazur Błękitny
kmwb3
kmwb3
6.09.2009 21:15
dla mnie sos trochę za mocny więc dałam mniec octu balsamicznego, ale ogólnie sałatka w porządku i wygląda cudownie;-) winko białe pasuje bardzo, bardzo...
Kozka76
Kozka76
19.09.2008 14:21
Tak ta słata jest pyszna w różnych wersjach. Ja dodaję jeszcze rukolę i odrobinę czosnku...A z resztą.... wszystko z octem balsamicznym jest pyszne:)
srulcia
srulcia
1.04.2008 11:59
Mistrzostwo świata. Bardzo ciekawy smak, ultraprotsa w wykonaniu. Zagości na stałe na moim stole.
Atlanta
Atlanta
4.03.2008 17:25
super salatka ... ja dodaje jeszcze watrobki drobiowe podsmazone na zloto ..... odsaczone i pokrojone na mniejsze kawalki ....
satrin
satrin
25.02.2008 10:28
Wspaniały przepis na pyszną sałatkę, błyskawicznie się przyrządza. Trzeba tylko uważać, żeby patelnia, na którą wlewamy ocet, nie była za bardzo rozgrzana :( STRASZNIE pryska :)