» Przepisy » Ryże i kasze » Dania z kaszą » Pęczak z soczewicą i pomidorami

Pęczak z soczewicą i pomidorami


  
1 5 5 14
2007-11-14
30 minut + 3 godziny moczenia
bardzo łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska

Pęczak z soczewicą i pomidorami

Przepis na pęczak z soczewicą i z pomidorami. Czy tyle zdrowia zmieści się w jednym garnku? Tak, jeśli zrobisz przepis na pęczak z soczewicą i z pomidorami. Takie danie robi się szybko i łatwo, a efekt zaskakuje nawet najwytrwalszych wegetarian. Bo ten przepis pokochają i wegetarianie i mięsożercy. Po prostu przepis na pęczak z soczewicą i pomidorami podbije twoja kuchnie. Na talerzu prezentuje się doskonale, smakuje pysznie, a do tego, taki pęczak z soczewicą i z pomidorami to bomba zdrowotna i witamnowa.


Składniki na pęczak z soczewicą i pomidorami

1 szklanka pęczaku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
4 dojrzałe soczyste pomidory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małej ostrej papryczki
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki kuminu
3 łyżki klarowanego masła
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

pęczek świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)

Przygotowanie dania pęczak z soczewicą i pomidorami

...

  1. Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i papryczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, usuń pestki, a miąższ pokrój w dużą kostkę.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki klarowanego masła i zeszklij w nim cebulę z dodatkiem czosnku i kuminu. Dodaj curry, ostrą papryczkę, soczewicę i całość dobrą chwilę smaż mieszając. Następnie wsyp odcedzoną kaszę i smaż mieszając kolejną chwilę (wszystkie ziarenka kaszy powinny zrobić się żółte od curry). Na końcu dodaj pół łyżeczki soli, wlej 1,5 szklanki wody i wszystko razem gotuj na małym ogniu 15 - 20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a składniki ugotować. Pod koniec gotowania dodaj pomidory. Całość przypraw pieprzem i jeśli trzeba solą.
  4. Danie podawaj udekorowane listkami kolendry.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pęczak z soczewicą i pomidorami - komentarze

~doris
~doris
1.02.2017 20:26
a jak się postępuje z kaszą pęczak w torebkach?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
2.02.2017 09:33
Hej Doris :) Po prostu go wczesniej ugotuj w torebce przez połowę czasu podaną przez producenta, odsącz i dalej postępuj jak w przepisie. Łap uśmiechy :)
~Karina
~Karina
16.07.2015 18:54
Czy to należy gotować pod przykryciem?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
17.07.2015 09:45
Hej Karina :) Potrawę gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Pysznego pęczaku życzę :)
zakrecona8
zakrecona8
10.07.2014 22:44
i znów pomidory..
~babet
~babet
14.05.2013 09:40
A co z soczewicą? Ją się najpierw gotuje? Nigdy nie robiłam takich dań stąd moje pytanie. Rozumiem że pęczak po 3 godzinnej kąpieli ugotuje się w ciągu 15-20 minut jak w przepisie.
Grześ Mniamowy
Grześ Mniamowy
14.05.2013 10:50
Tak, ugotuje się :) Nie trzeba tak długo moczyć pęczaku przed gotowaniem :)
Irenka
Irenka
29.05.2009 13:50
Pyszne danie, aromatyczne i rozgrzewające. W ten sam sposób gotuje się indyjskie kicherie - ryż z soczewicą i przyprawami, ale z dwojga zdecydowanie wolę Grzesiową wersję z pęczakiem. Dałam więcej kuminu - na samym początku na rozgrzane masło wrzuciłam pół łyżeczki czarnego kuminu w ziarenkach, później razem z curry (użyłam suchej mieszanki do kormy) dodałam pół łyżeczki mielonego. Aha, pomidory dodałam na początku gotowania, razem z wodą. Na pewno będzie powtórka i to niejedna. Dzięki, Grzegorzu :) P.S. Razem z wodą i pomidorami można dodać dwa nieduże ziemniaki lub dwie młode marchewki, pokrojone w niedużą kostkę - dodaje się je do kicherie z ryżem, do pęczaku tym bardziej powinny pasować.
~bartek
~bartek
8.04.2013 12:02
najlepsze kitcherie jest bez ziemniakow i marchewki i z zieloną soczewicą! dodatkowo dobrze jest dać garam masala i kolendrę w ziarnach...wtedy wydobywa się megapiękny aromat;)
Przylaszczka_blue
Przylaszczka_blue
21.09.2008 21:24
Zrobiłam bez kuminu, bo jeszcze nie mam i wyszło pysznie. Jak z kuminem będzie jeszcze lepsze to już nie mogę się doczekać... I bardzo szybko się robi. A pęczak zostawiłam w wodzie na całą noc.
lopez
lopez
28.06.2008 07:48
Rewelacja! To najlepsza odsłona pęczaku z jaką sie spotkałem, pyszne sycące i aromatyczne danie, polecam! P.S. Dodatek kuminu jest niezbędny bo to on w głównej mierze stanowi o charakterze dania.
niemk
niemk
12.01.2008 13:22
Pycha! Aromatyczne, pikantne danie w indyjskim stylu, robi się momentalne :) świetnie rozgrzewające o tej porze roku.
marcinek409
marcinek409
26.11.2007 14:10
Zrobiłam.Mąż,wielbiciel pęczaku,stwierdził,że lepszy byłby z dodatkiem tuńczyka w sosie własnym.I tak zrobię następnym razem.