» Przepisy » Mięso » Indyki » Pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą

Pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą


  
1 5 5 10
2007-01-31
120 minut
łatwe
Porcje: 8-12
Kuchnia europejska

Pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą

Pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą to danie bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne na zimową kolację. A do tego pyszne! Sprawdź je koniecznie!


Składniki na pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą

2 kg piersi indyka
4 czerwone cebule
szklanka suszonych żurawin (10 dag)
2 kwaśne jabłka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 szklanki wódki żubrówki
4 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i

... czerwoną cebulą

  1. Żurawiny zalej żubrówką.
  2. Mięso umyj, dokładnie osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  4. Na dużej patelni rozgrzej silnie oliwę i ze wszystkich stron obsmaż mięso. Zdejmij z patelni, odstaw na bok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę przez 3 minuty cały czas mieszając, dodaj jabłka i czosnek, smaż na małym ogniu często mieszając przez następne 3 minuty. Zestaw z ognia, dodaj żurawiny z żubrówką, wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż mięso, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie naczynie odkryj i piecz mięso przez 30 minut.
  5. Wyjmij mięso, a to, co zostało w naczyniu zmiksuj na jedwabistą masę.
  6. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry, polane sosem. Resztę sosu podaj sosjerce.
  7. Smakuje pysznie z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub białym pieczywem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pieczeń z indyka z żurawinami, żubrówką i czerwoną cebulą - komentarze

~Gośka
~Gośka
29.04.2016 15:14
Witam Jak ustawić piekarnik ? Grzałki góra -dół ? / termoobieg ? Grill ? Pozdrawiam
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
2.05.2016 13:30
Gośka mięso najlepiej piec góra-dół, bez termoobiegu (może wysuszyć mięso). Jeśli w przepisie nie jest napisane nic o grillu to lepiej go nie używać, bo mięso szybko spiecze się od góry, a w środku może być niedopieczone. Pozdrawiam :)
Diego
Diego
16.10.2012 12:07
To jest przepis na pieczeń doskonałą :) Mięso delikatne i soczyste w środku, na wierzchu idealnie przyrumienione. Aromat potrawy niepowtarzalny... W dodatku tak apetycznie prezentuje się na niemiksowanych dodatkach. Rewelacja!
gadulka
gadulka
25.04.2012 12:49
Bardzo pyszne danie. Mięsko mięciutkie, wilgotne. Jabłuszka i żurawinki bardzo smaczne lepiej smakują i wyglądaja nie miksowane.
Neris
Neris
7.04.2010 20:14
Coś niesamowitego!!!! Wypatrzył am sobie ten przepis szukając czegoś nowego na Wielkanoc. Powiem jedno - ten indyk zasługuje na kulinarnego Nobla! Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się przyprawiający o zawroty głowy zapach, przez to mięso, które miało być na wielkanocne śniadanie zostało dość poważnie naruszone dzień wcześniej :) Ale co tam mięso! Nie miksowałam warzyw bo w domu wolimy taką fakturę sosu i szczerze powiem, że prawie się biliśmy o to, kto zje sosik :) Podsumowując - ten indyk to prawdziwie mniam-mniamowy przysmak
aksus
aksus
22.01.2009 08:42
Pieczeń bardzo smaczna, a zapach jaki rozchodzi się z piekarnika przyciaga do kuchni wszystkich domowników.
babcia
babcia
29.10.2007 16:34
Zrobiłam ją na imieninowy obiad mojej córki.Pieczeń zrobiła furorę. Podałam z fasolką szparagową , zieloną i żółtą i różnymi warzywami /papryka -trzy kolory ,koper włoski , cebula biała ,bakłażan, cukinia i czosnek w ząbkach / z piekarnika . Do tego czerwone wino .Szczerze polecam .
sosalito
sosalito
27.07.2007 15:59
PYYYYCCHHHAAA!! Mąż i córka zajadają się nią na ciepło i zimno! A sosik... miodzik....
HANIA
HANIA
11.04.2007 15:38
Pieczeń wyszła rewelacyjnie , była nie wysuszona i mięciutka . A sos ... jeszcze lepszy . Ze względu na dzieci dodałam słoiczek powideł żurawinowych i nabrał słodszego smaku . Zapewniam , że obie wersie sosu są pyszne .Polecam . HANIA.
azmniam
azmniam
11.02.2007 09:55
Bardzo interesujący smak i chyba najlepsza następnego dnia :).