» Przepisy » Ryby » Ryby pieczone » Ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem

Ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem


  
1 5 5 14
2004-05-08
30 minut
łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska

Ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem

Ryba pieczona na blasze i to do tego z zielonym pieprzem to danie popisowe! Przepis na taką rybę jest prosty. Ba, wręcz banalnie prosty :) Ale tak przygotowana pieczona ryba wygląda i smakuje szalenie ekskluzywnie. To wyborne połączenia smaków delikatnych i tych bardzo wyraźnych. A w sumie daje to niesamowity efekt.

Jeżeli lubisz pieczone ryby, ta będzie dla Ciebie w sam raz :) No i taka ryba pieczona na blasze to danie zdrowe.

Ze względu na to ryba pieczona na blasze to danie bardzo ładne, sprawdzi się na wiele okazji. W Wigilię i w święta Bożego Narodzenia może być pysznym i oryginalnym zamiennikiem karpia. Dzięki temu, że zrobisz ją dość szybko, będzie świetnie smakować bez okazji. Spokojnie możesz tę pyszną rybę upiec w tygodniu. Podaj ją z ćwiartkami cytryny i mocno schłodzonym winem. Do tego mogą być frytki lub pełnoziarnista bagietka. Ach, jaki to jest smaczny obiad :)


Składniki na ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem

4 filety rybne po około 20 dag każdy (pstrąg, karmazyn, dorsz, okoń, sandacz)

4 ząbki czosnku

2 cytryny

4 łyżki masła

2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie

4 łyżki oliwy

6 łyżek tartej bułki

sól

Przygotowanie dania ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem

...

Najpierw włączam piekarnik i nastawiam go na 220 stopni.

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Filety solę, nacieram czosnkiem i skrapiam sokiem z połowy cytryny i odstawiam na kilka chwil.

Blachę natłuszczam oliwą, wstawiam do nagrzanego piekarnika i rozgrzewam przez 2-3 minuty.

Gorącą blachę (koniecznie używając rękawic lub grubej ściereczki) wyjmuję z piekarnika i układam na niej ryby. Wstawiam do piekarnika i piekę około 5 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę, przewracam filety na drugą stronę, posypuję tarta bułką, na każdej kładę kawałek masła i kilka ziaren zielonego pieprzu. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę jeszcze około 6 minut.

Podaję z duża ilością ćwiartek cytryny i mocno zmrożonym, zimnym winem. Do tego mogą być frytki lub bagietka.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Ryba pieczona na blasze z zielonym pieprzem - komentarze

AgaWus
AgaWus
28.01.2015 14:54
Fajny sposób na rybę bez smażenia :)
~basia
~basia
5.05.2014 17:24
Świetny przepis, mega łatwy i szybko się robi.
buenka
buenka
17.09.2012 15:15
To jest właśnie TO! Szybko, wygodnie, smacznie bez "smrodu" smażonej ryby w całym domu:) Polecam tym którzy chcą zrobić rybę bez panierowania i kapiącego tłuszczu.
edziawww
edziawww
26.11.2011 21:59
przylaczam sie do zachwytow :) ryba smakowita :D
korsim
korsim
6.12.2009 22:09
Pyszna rybka ( robiłam z świeżego dorsza). Faktycznie trzeba położyć na bardzo gorącą blachę - wtedy wyjdzie chrupiąca.
Kujawcia
Kujawcia
17.08.2008 16:19
Pychotka! Przyrządziłam w ten sposób karmazyna i jestem zachwycona, zresztą moja rodzina także. Polecam, rybka jest bardzo smaczna, a przepis prosty i szybki:-)
paproszek
paproszek
30.06.2007 14:48
Bardzo dobre!Zrobiłam z pangą.Napewno powtórzę
Wiech
Wiech
2.05.2007 10:41
Nic dodać, nic ująć. Mniam Mniam.
tarzynka
tarzynka
17.04.2007 13:50
To chyba nasz ulubiony sposób przygotowywania ryby - szybki i prosty. Uwielbiamy zielony pieprz, a rybka tak zrobiona jest przepysznie wykwintna. Rewelacja!!!
villanelle
villanelle
18.03.2007 16:21
Pyszna jest rybka w tym wydaniu. Zrobilam dzisiaj na niedzielny obiad z dorszem. Bylo mniam!
roma44
roma44
25.11.2006 13:57
A, ja zrobiłam tym sposobem łososia. Wyszedł rewelacyjny, a zaznaczam ze ja ryb generalnie nie jadam. Nie dodałam tylko bułki tartej, bo raz ze kalorie, a dwa przy łososiu wydawała mnie sie profanacja. No i bardziej go przypiekłam. Pychota, i jak szybko sie robi
sugame
sugame
10.09.2006 20:02
ryba maślana w tej wersji jest super!! Wykwintna , tylko trzeba jej bardzo dużo bo strasznie szybko znika.
Thilnen
Thilnen
11.05.2006 09:48
Ja zrobiłam to danie z pangą i wyszło bardzo pysznie. Robi się szybciutko, a efekt to delikatna, ale zdecydowana w smaku rybka.
Nicolina
Nicolina
11.06.2003 19:15
Brawo, Grzesiu!!! Ze zwykłego filetu z dorsza powstało danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Rybka jest soczysta, dzięki dodatkowi masła ma wręcz aksamitny smak. I ten aromat zielonego pieprzu!!! Bardzo, bardzo polecam!