» Przepisy » Mięso » Wieprzowina » Gyros Rolo

Gyros Rolo


1 5 5 11
2003-04-14
40 min
łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska

Gyros Rolo

„Gyros Rolo” to coś co tygryski lubią najbardziej. Jest to zmodyfikowana przeze mnie grecka potrawa „Gyros Pita” ponieważ w Polsce niestety nie można jeszcze dostać ciasta filo, ale moim zdaniem i nie tylko, Rolo to prawdziwy przysmak.


Składniki na gyros rolo

2-3 polędwiczek wieprzowych
przyprawa do gyrosa
ewentualnie pieprz cayenne
oliwa z oliwek

tzatzyki:

1 duży jogurt naturalny
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
1 duży zielony ogórek
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
zioła: bazylia, oregano, czubrica (do wyboru)
lub przyprawa do tzatzyki (wtedy nie trzeba już dodawać czosnku, soli, pieprzu i ziół)

wypełnienie:
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 cebula
1 zielony ogórek

Ciasto:
2 jajka
200 g mąki
6-8 łyżek mleka
4 łyżki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie dania gyros rolo

...

Polędwicę pokroić na cienkie paseczki, obtoczyć w przyprawie do gyrosa (ewentualnie posypać odrobiną soli i pieprzu cayenne), smażyć na oliwie z oliwek.

Paprykę, pomidory i ogórka pokroić w kostkę, cebulę zaś w piórka.

Przygotować sos tzatzyki – ogórka zetrzeć na tarce (na dosyć grube wiórki), lekko posolić i poczekać, aż puści sok, który następnie należy odcisnąć. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, dodać ogórka, przyprawę do tzatzyki, lub pozostałe składniki tj. sól, pieprz, czosnek i zioła.

Jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, mleko, wodę mineralną szczyptę soli, odrobinę cukru, 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksować w celu uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta naleśnikowego (powinno być trochę gęstsze niż normalne ciasto naleśnikowe).
Usmażyć ok. 4 dużych naleśników na rozgrzanej oliwie.
Uwaga! Podane przeze mnie proporcje na ciasto są orientacyjne, gdyż zawsze przygotowuję je na przysłowiowe „oko”. Tak więc być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej mleka, wody lub mąki, tak by wyszło gęste ciasto naleśnikowe.

Gdy mamy już przyrządzone wszystkie półprodukty, przygotowujemy nasze Rolo.
Placki smarujemy z jednej strony sosem tzatzyki. Na połówce układamy mięso, warzywa i jeszcze raz polewamy wszystko sosem, składamy wszystko na pół i gotowe.

Naprawdę warto wypróbować ten przepis na sałatkę w stylu gyros.
Dodatkowo gotową potrawę można zawinąć do połowy w folię aluminiową, w celu uzyskania bardziej poręcznej formy.
Smacznego!!!

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Gyros Rolo - komentarze

dagus84
dagus84
7.01.2009 14:57
pyszności, rodzinka była zachwycona!!
villanelle
villanelle
28.05.2007 16:13
Bardzo smaczne, jak każde gyros!
michalek03966
michalek03966
21.08.2004 02:13
Carrie! Souvlaki to po prostu szaszlyki Gyros to kawalki miesa smazone i podawane na rozne sposoby - nie koniecznie w ciescie! Moze czas na wyprawe do Grecji albo przynajmniej do greckiej knajpy? Pozdrawiam, Michal
madzika
madzika
19.08.2004 20:25
Po prostu super!!! Pyszne i zdrowe jedzonko,dużo warzyw i fajny sosik jogurtowy.Polędwiczkę zastąpiłam mięsem z piersi kurczaka, przyprawiłam na ostro i zawinęłam w gotowe kupne tortille. Świetny pomysł na kolację. Polecam.
carrie
carrie
1.08.2003 06:28
czy to sie nie nazywa tez suvlaki? z tego co wiem to jest to wlasnie takie zrolowane z farszem "cos". W Australii mowimy na to "wrap" lub suvlaki wlasnie, co kraj to obyczaj a tutaj obyczajow duzo, bo i ludzi z calego swiata duzo (miedzy innymi Grekow) , niemniej jednak potrawa wysmienita.
wwwaldi
wwwaldi
31.07.2003 23:56
Nie chciałbym powtarzać tego co moi przedmówcy, ale dodam, że naprawde pycha i warto pokusić się o zrobienie tej potrawy. Moja żona zjadła tyle, że o mało nie pękła. Szczerze polecam. wwwaldi
asia28
asia28
20.07.2003 22:39
nie no super!!! Co prawda pomagał mi mąż więc w miarę szybko uporaliśmy się z przygotowaniem składników ale warto było. Przy okazji poczęstowaliśmy sasiadów i dla niestety nie zostało zbyt dużo, ale niedługo robię znowu, Pychota, Mniam
Layla
Layla
12.05.2003 14:56
Potrawy nie robiłam, niestety - jakoś brak czasu. A przepis na ten chleb pita, znalazłam u Bajaderki i podaję adres jeśli można (?): www.mniammniam.pl/pu.php?p=77& p=2400. Pozdrawiam serdecznie. Obiecuję, że niebawem i ja spróbuję tego słynnego rolo ;) Layla :D
Astana
Astana
12.05.2003 11:43
Mięso, sos, wypełnienie - wszystko smaczne, ale mam wrażenie że nie bardzo się komponuje z ciastem, było nie było, naleśnikowym. Mimo że wszystko było pyszne nie mogłam się pozbyć uczucia jakiegoś rozdżwięku. Grecka pita (już do kupienia w marketach) pasowała by o niebo lepiej.
yo_asia
yo_asia
2.05.2003 19:37
Poprostu pyszności. Stałam sie królową domu i wszyscy oddają mi hołd z wdzięczności za te fantastyczne danie
GrzeS
GrzeS
16.04.2003 12:10
Jestem chory na "Rolo". Rolo na śniadanie, rolo na obiad, rolo na kolację. Chyba umrę z rolo w ręku.... Polecam do wypełnienia jeszcze świeżą, posiekaną kapustkę i ser feta. Całuski pozdrawiam