» Przepisy » Przepisy na obiad » Potrawy z mięsa » Curry z indyka

Curry z indyka


  
1 5 5 17
2003-04-29
80 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4
Kuchnia europejska
Curry z indyka

Udka indycze w pikantnym sosie curry


Składniki na curry z indyka

1 lyzka oliwki
500g udek (gorna czesc nogi) indyczych bez skory i kosci, pokrojonych w kostke
2 duze posiekane zabki czosnku
1 cebula, pokrojona w plasterki
1-2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki cuminu
1/2 lyzeczki przyprawy chili
1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki
1/4 lyzeczki musztardy w proszku
1/4 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki swiezego, utartego imbiru
1 szklanka rosolu z indyka lub kurczaka
1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke

1 lyzka maki ziemniaczanej
2 lyzki wody

Przygotowanie dania curry z indyka

...

Rozgrzac olej na duzej patelni, dodac pokrojone mieso i lekko zrumienic. Przelozyc na talerz, obnizyc ogien i dodac do patelni cebule i czosnek, sauté okolo 2 minut az cebula zmieknie. Dodac wszystkie przyprawy, dobrze wymieszac i stopniowo wlac rosol ciagle mieszajac i zagotowac. Wlozyc mieso z powrotem na patelnie, przykryc i dusic okolo 1 godziny, az mieso bedzie miekkie, podlewajac rosolem lub woda w razie koniecznosci. Dodac pokrojone morele i papryke i gotowac jeszcze 5 minut. Zmieszac make ziemniaczana z woda i wlac do sosu, zagotowac i mieszac az sos lekko zgestnieje. Podawac z ryzem.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Curry z indyka - komentarze

zakrecona8
zakrecona8
9.07.2014 20:17
super
lutek1
lutek1
28.01.2014 18:35
Pyszne z dodatkiem carry z mniammniam.
SłodkoGorzko
SłodkoGorzko
28.06.2013 15:40
pycha! warte wylizania talerza:)
grzech
grzech
26.10.2012 13:00
Czy musztardę w proszku można zastąpić zwykłą/diion?
annrzo
annrzo
30.01.2010 16:44
Danko wyszło bardzo dobre, a nawet wysmienite. Super przeps.
lutek1
lutek1
14.01.2010 09:47
Carry bardzo dobre, dodałam tylko szczyptę chili i soli. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis - pozdrawiam serdecznie m.gut
coktail
coktail
10.01.2010 16:05
Przepis boski. Zdecydowanie trafi do ulubionych. Nawet szanowny małżonek, który gustuje raczej w kuchni polskiej był zachwycony:) Dziękujemy!!!
AgaKucharka
AgaKucharka
14.12.2009 21:20
Zrobiłam bez moreli i cuminu, wyszło baaaardzo ostre, ale też bardzo smaczne. Ten cynamon i świeży imbir dodały super aromatu. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu.
mika281
mika281
20.11.2009 09:52
Pyszne curry, ale następnym razem dodam więcej moreli bardzo pasuja do tego dania.
Anisia
Anisia
15.12.2008 20:42
Pyszne, fantastyczny smak ! Zrobiłam juz drugi raz i rodzinka była zachwycona, wszystkim smakowało. Nie dodałam jedynie musztardy w proszku, a za drugim razem zmniejszyłam ilość chili, smak był wówczas bardziej wyrazisty.
marqoos_pl
marqoos_pl
15.12.2007 15:50
Wczoraj zrobiłem i powiem szczerze, że jest to fantastyczne połączenie. Indyk z curry i cynamonem i do tego słodkie morele. Bardzo bardzo bardzo smaczne. Na początku przesadziłem troszeczkę z chili (1/4 łyżeczki, ale z Nepalu przywiezione, więc było chol..nie /przepraszam za określenie/ ostre...), ale odrobina mleka uratowała sytuację. Myślę, że morele (słodkie czerwone suszone morele) też w tym pomogły. Do tego był brązowy ryż z drobno posiekaną włoszczyzną (tak na prawdę odrobinę) i sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami i rodzynkami. Goście wszystko zdjedli, więc chyba im smakowało, hehe. Zdecydowanie polecam ten przepis! Smacznego!
villanelle
villanelle
12.05.2007 19:12
Bardzo dobre!
Karinkaa
Karinkaa
10.03.2007 19:33
Powiem : Pyszne!
mansikkaa
mansikkaa
30.07.2006 16:46
Przepyszne curry, Bajaderko. Miałam wątpliwości na początku co do łączenia cuminu i cynamonu, ale się odważyłam. Niesamowity smak. Dziękuję za przepis :)
ita_b
ita_b
21.03.2004 18:07
My też zrobiliśmy z filecika i był to jeden z lepiej przyrządzonych ostatnio filecików :). Ledwo się ruszam po takim pyszniutkim obiadku. Spałaszowaliśmy do tego ryż i wielką puszkę kukurydzy jako sałatkę. Mniam
moniaczek
moniaczek
9.03.2004 00:49
Zrobiłam z fileta z indyka. Nie dodałam moreli. Wyszło pyyyyyszne. Juz wiem, że na stałe zagości to w mojej kuchni. dzięki za wspaniały przepis :-)
cisza
cisza
16.11.2003 18:05
Szukałam przepisu na mięsko z indyka i znalazłam ten przepis. Nie miałam cuminu i świeżego imbiru (dałam z torebki) - wyszło pyszne danko, zachwytom gości nie było końca. Fantazja. Dziękuję:)