Przepis zawiera lokowanie produktu
Odrywane bułeczki z grillowanym camembertem
Masz ochotę na coś zachwycającego z grilla? Te bułeczki właśnie takie są! Ich jedzenie to wspaniała zabawa i miłe doznania smakowe. Bułeczki się odrywa, smaruje grillowanym camembertem z dodatkiem pysznego sosu żurawinowego.
A bułeczki są w różnych smakach - z szynką, cebulą, czosnkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Wspaniale komponują się z delikatnym serem La Polle Camembert na grill bez GMO z sosem
żurawinowym Mlekovita i świeżymi ziołami.
Pięknie wyglądają, nieprawdaż? Tak też smakują :) Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Ciasto wyrabia się łatwo i szybko. Trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż urosną. Bo pieczenie trwa stosunkowo krótko. Oczywiście bułeczki można upiec dużo wcześniej przed grillowaniem. Podczas grillowego przyjęcia wystarczy włożyć w nie podpieczony ser camembert, by stały się urokliwą ozdobą stołu :) Gwarantuję, na każdym zrobią wrażenie :)
Składniki na odrywane bułeczki z grillowanym camembertem
2 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka Wypasionego 3,2% Mlekovita
czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
ciasto:
1/2 kg pszennej mąki (typ 450)
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 czubata łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
5 dag masła Polskiego Mlekovita roztopionego i przestudzonego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka mąki do wysypania miski
nadzienie:
2 opakowania La Polle Camembert na grill bez GMO z sosem żurawinowym Mlekovita
dodatki:
5 dag szynki długodojrzewającej pokrojonej na małe kawałki
3 łyżki suszonej cebuli
4 łyżki oliwek pokrojonych na cienkie plasterki
5 odsączonych z oleju suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
do dekoracji:
świeżo zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Przygotowanie dania odrywane bułeczki z grillowanym camembertem
...
- Przygotuj zaczyn: wszystkie składniki umieść w miseczce, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsca na 5-10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
- Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier i sól, wlej wodę. Dodaj zaczyn. Wymieszaj, a następnie wyrób na jednolitą masę - robotem lub ręcznie. Kiedy ciasto będzie wyrobione, dodaj masło Polskie i wyrabiaj, aż zostanie wchłonięte, a ciasto błyszczące.
- Ciasto uformują w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- Wyłóż na stolnicę wysypaną mąkę, wyrabiaj przez pół minuty. Podziel na 4 części. Do każdej dodaj po jednym dodatku i wyrób, by się równomiernie w cieście rozłożyły wszystkie kawałki dodatków.
- Każdą porcję ciasta podziel na 6-8 części. Uformuj z nich małe bułeczki.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż 4 kokilki, pomiędzy nie układaj bułeczki, zostawiając pomiędzy nimi około 1 cm przestrzeni. Bułeczki posmaruj roztopionym masłem Polskim.
- Przykryj papierem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż będą złociste.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia, usuń kokilki.
- La Polle Camembert na grill bez GMO z sosem żurawinowym grilluj z obu stron przez 4-5 minut, aż przyjemnie się zarumieni i będzie miękki w środku.
- Ugrillowany ser włóż pomiędzy bułeczki. Polej sosem żurawinowym. Udekoruj ziołami. Od razu podawaj.
*Do upieczenia bułeczek możesz użyć drożdży suszonych w ilości 7 gram. Wtedy wszystkie składniki zaczynu dodaj od razu do miski wraz ze składnikami ciasta.
Przygotuj zaczyn: wszystkie składniki umieść w miseczce, dokładnie wymieszaj... ...odstaw w ciepłe miejsca na 5-10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier i sól, wlej wodę. Dodaj zaczyn. Wymieszaj,... ...a następnie wyrób na jednolitą masę - robotem lub ręcznie. Kiedy ciasto będzie wyrobione, dodaj masło Polskie i wyrabiaj, aż zostanie wchłonięte, a ciasto błyszczące. Ciasto uformuj w kulę,... ...przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Tak wygląda dobrze wyrośnięte ciasto. Wyłóż na stolnicę wysypaną mąkę, wyrabiaj przez pół minuty. Podziel na 4 części. Do każdej dodaj po jednym dodatku i wyrób, by się równomiernie w cieście rozłożyły wszystkie kawałki dodatków. Każdą porcję ciasta podziel na 6-8 części. Uformuj z nich małe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż 4 kokilki, pomiędzy nie układaj bułeczki, zostawiając pomiędzy nimi około 1 cm przestrzeni. Bułeczki posmaruj roztopionym masłem Polskim. Przykryj papierem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia, usuń kokilki. La Polle Camembert na grill bez GMO z sosem żurawinowym grilluj z obu stron przez 4-5 minut,... ...aż przyjemnie się zarumieni i będzie miękki w środku. Ugrillowany ser włóż pomiędzy bułeczki. Polej sosem żurawinowym. Udekoruj ziołami. Od razu podawaj. |
Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl