» Przepisy » Mięso » Kurczaki » Kurczak pieczony na butelce z wodą

Kurczak pieczony na butelce z wodą


1 5 5
2020-05-15
120 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Kurczak pieczony na butelce z wodą

Jaki powinien być perfekcyjny kurczak pieczony na butelce? Mięso powinno być soczyste, skórka chrupiąca i aromatyczna, a smak po prostu przepyszny. Taki właśnie jest ten kurczak. Jak go zrobić? Poznaj przepis na perfekcyjnego kurczaka pieczonego na butelce z wodą :)

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście tytułowy kurczak. Powinien ważyć nie więcej niż 2 kilogramy. Wybierz kurczaka dobrej jakości, najlepiej z chowu zagrodowego. Kurczak ma super smak i aromat dzięki marynacie. Jej skład to oliwa z oliwek oraz aromatyczne przyprawy - czosnek, cząber, kolendra, słodka papryka, majeranek i suszona cebula. Dzięki temu, że kurczak piecze się na butelce z wodą, mięso jest soczyste, miękkie i ma bardzo fajny smak. Razem z kurczakiem pieką się ziemniaki, więc za jednym odpaleniem piekarnika robisz przepyszny obiad na bogato dla całej rodziny :)

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z wodą jest prosty i sprawdzony. Poznaj przepis, a najlepiej zapisz go, bo ten kurczak będzie numerem jeden wśród Twoich ulubionych potraw :)

  • Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z wodą nie jest skomplikowany. Prawda jest taka, że ten kurczak udaje się zawsze i każdemu :)
  • Tego soczystego kurczaka na butelce robi się naprawdę szybko. Wystarczy zamarynować kurczaka, obrać i pokroić ziemniaki, a potem hop do pieca. Prawda, że szybko? :)
  • Lista składników to produkty, które kupisz w każdym sklepie spożywczym bez względu na to, czy jest lato, czy zima :)

Kurczaka pieczonego na butelce z wodą podaj na przykład na rodzinnym obiedzie w niedzielę. Świetnie sprawdzi się w święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Kurczak pieczony na butelce z wodą jest tak dobry, a przepis tak łatwy, że możesz go robić przez cały rok bez względu na okolicznościowe święta czy okazje :)

Wybierz ten sprawdzony i prosty przepis na przepysznego i aromatycznego kurczaka pieczonego na butelce z wodą. Podaj go na rodzinnym obiedzie i wraz z bliskimi ciesz się jego obłędnym smakiem :)


Składniki na kurczak pieczony na butelce z wodą

1 cały kurczak o wadze około 2 kg
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 szklana butelka (500 ml)

Przygotowanie dania kurczak pieczony na butelce z wodą

...

  • Kurczaka umyj i osusz.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Marynatą natrzyj kurczaka. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Butelkę napełnij wodą do 1/3 jej pojemności. Owiń folią aluminiową.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na połówki.
  • Butelkę postaw w naczyniu do zapiekania i nadziej na nią kurczaka. Wstaw do piekarnika.
  • Po 20 minutach do piekarnika włóż ziemniaki. Ułóż je w naczyniu wokół kurczaka.
  • Piecz około godziny, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca.
  • Podawaj na gorąco na obiad z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Zdjęcia: Kamila Dąbrowska-Grec
Opracowanie przepisu: Anna Szulc-Górska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.