» Przepisy » Ryby » Ryby smażone » Karp pieczony w miodzie

Karp pieczony w miodzie


1 5 5
2019-12-04
30 minut
łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Karp pieczony w miodzie

Karp pieczony w miodzie to pomysł na prawdziwą ucztę w wigilię i święta Bożego Narodzenia. Karp w miodowym sosie smakuje wprost obłędnie i zachwyci niejednego gościa :)

To pyszny przepis na pieczonego karpia. Bardzo ważne jest, aby karp był dobrej jakości. Do karpia idealnie dopasował się sos przygotowany z kilku łatwo dostępnych składników. Jest tu oliwa z oliwek wymieszana z miodem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy. Do tych składników dołączyła cebula dymka i czosnek. Kawałki karpia najpierw się obsmaża, a potem przekłada do naczynia do zapiekania, zalewa sosem i wstawia na kwadrans do piekarnika. Karp pieczony w miodzie to przepyszny świąteczny obiad, który zachwyci całą Twoją rodzinę :)

Przygotowanie tego przepysznego karpia pieczonego w miodzie nie jest skomplikowane. Poznaj przepis na przepyszne danie na ciepło w sam raz na wigilijną kolację i pozostałe dni świąt Bożego Narodzenia :)

  • Przepis na karpia pieczonego w miodzie jest łatwy. Przygotowanie tego dania to tak naprawdę sama przyjemność. Postępując według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku nie ma opcji, żeby coś nie wyszło :)
  • Przepis jest szybki. Wystarczy pokroić karpia na kawałki, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor. Potem przekłada się rybę do naczynia do zapiekania, zalewa wcześniej przygotowanym sosem i hop do pieca. Prawda, że to ekspresowe tempo? :)
  • Składniki także nie powinny stanowić problemu. Kupisz je w większym sklepie spożywczym lub markecie. Z kupieniem karpia też nie będziesz miała problemów, ponieważ w okresie przedświątecznym tych ryb jest pod dostatkiem :)

Karpie pojawiły się w Polsce w XII wieku. Była to ryba tania, łatwa w hodowli i każda rodzina mogła sobie na nią pozwolić. Dlatego bardzo szybko pojawiła się na polskich stołach. Tradycją stało się podawanie karpia na wigilijną kolację. Według ludowych wierzeń ryby symbolizują płodność i nowe życie. Tradycja chrześcijańska mówi, że ryby to symbol odradzania się do życia i chrztu. Jeżeli podczas wigilijnej kolacji jemy ryby, będziemy żyli w zdrowiu i dostatku. Z kolei spożycie karpia oznacza siłę i obfitość. Karp pojawia się w prawie każdym polskim domu na świątecznym stole. Karpie podaje się smażone, pieczone, w galarecie, a nawet przygotowuje się z nich farsz do pierogów. Jeżeli lubisz karpia, w tym roku postaw na niebanalną odsłonę tej ryby, czyli karpia pieczonego w miodzie :)

Karp pieczony w miodzie to pomysł na rodzinny obiad w święta Bożego Narodzenia. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni takim pysznym daniem i Twoimi umiejętnościami kulinarnymi. Wybierz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepysznego karpia pieczonego w miodzie. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować obłędnie pyszne świąteczne danie z karpiem w roli głównej :)


Składniki na karp pieczony w miodzie

80 dag filetów z karpia, oczyszczonych
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie dania karp pieczony w miodzie

...

  • Karpia oczyść, umyj i osusz. Pokrój na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Ułóż na desce.
  • Każdy kawałek karpia oprósz solą i mąką pszenną.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim karpia z obu stron, aż będzie apetycznie rumiany.
  • Usmażonego karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Dymkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • W miseczce przygotuj sos. Do miseczki przełóż dymkę i czosnek. Wlej miód, oliwę z oliwek i dodaj musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą.
  • Usmażonego karpia ułóż w formie do zapiekania. Każdy kawałek obficie polej sosem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
  • Podawaj w wigilię, święta Bożego Narodzenia, inne okazje lub bez okazji :)


Rada: Jeżeli chcesz pozbyć się charakterystycznego dla karpia smaku i zapachu, dzień przed przygotowaniem dania oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę dopraw solą i oprósz mąką pszenną. Ułóż w naczyniu lub formie i obłóż karpia pokrojoną w krążki cebulą. Naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuń cebulę, w której karp leżakował, i postępuj dalej zgodnie z przepisem :)

Karp pieczony w miodzie - etap 1

Karp pieczony w miodzie jest pyszny. To danie na ciepło, które doskonale sprawdzi się w czasie wigilijnej kolacji i pozostałych dni świąt Bożego Narodzenia. Przepis na karpia pieczonego w miodzie jest łatwy, szybki i sprawdzony. Wybierz go i zaskocz rodzinę pysznym i oryginalnym karpiem pieczonym w miodzie :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.