Reklama



Forum MniamMniamowe

 Forum MniamMniam.pl —› Smaczne dyskusje —› Jaka mozarella do pizzy?
 O forum    |    Zasady     |    Wyszukiwarka     |    Dodaj do ulubionych

Sewa(106)

No właśnie. Która mozarella (chodzi mi oczywiście o producenta) jest najlepsza do pizzy? Ja do tej pory kupowałam w Lidlu, nie ukrywam, że ze względu na przystepna cenę i częste promocje, ale ostatnio jest z nią coś nie tak. Piekę pizzę na bardzo cienkim, chrupiącym cięście, na kamieniu, w możliwie najwyższej temperaturze i krótkim czasie, a od jakiegoś czasu mozarella zamiast stopić sie i apetycznie przyrumienić wypuszcza mnóstwo serwatki, która zalewa kamień i piekarnik. Moja pizza zazwyczaj zawiera niewiele dodatków, bo wszyscy w domu lubią ją w wersji zbliżonej do włoskiej a nie amerykańskiej, więc nie ma mowy o "przeładowaniu".


mamałyga(3958) | Galeria

Jeśli nie włoska, to najmarniej Zotta. Takich używam. Może ktoś zna inne tańsze i dobre, chętnie się dowiem.


mamałyga teraz: Siedzę w domu z Mamałygiem! (2010-09-12 19:25)
KidO(13166) | Galeria

Ja nie piekę pizzy bo moje potwory wymyślają ja bez zapowiedzi znalazłam pizze idealną właśnie z mozzarellą i jestem w szoku bo Jasiek zjada ją całą bo mu mozzarella smakuje wcześniej marudził wyjadał szynkę czyli wiem co robić

Ludzie są szczęśliwi dokładnie w takim stopniu, w jakim chcą być szczęśliwi. Abraham Lincoln
KidO teraz: nic ciekawego (2011-11-16 10:46)
Sewa(106)

Jeśli nie włoska, to najmarniej Zotta.
Ta lidlowa jest produkowana we Włoszech. Z pewnością nie jest to górna półka, bo produkowana dla Lidla, ale ja uważam, że ogólnie lidlowe produktu są ok. zwłaszcza jeśli chodzi o fajną jakośc za przystępną cenę. Tym bardziej zaskoczyło mnie, że tak sie popsuła ich mozarella.


KidO(13166) | Galeria

Jak ogarnę kuchnie to będę działać z moim Ferrari znalazłam dzieżę ale szklaną i mieszadło w gaciach więc mogę działać podpytam jak oni to robią bo właściciela znam

Ludzie są szczęśliwi dokładnie w takim stopniu, w jakim chcą być szczęśliwi. Abraham Lincoln
KidO teraz: nic ciekawego (2011-11-16 10:46)
hazo46(2768) | Galeria

Do pizzy do chyba trzeba wybierać mozzarellę suchą a nie tę "w wodzie", którą używamy np. do sałatki caprese.


KidO(13166) | Galeria

Ja podpytam jaka używają w pizzerii nie jest wodnista przyrumienia się fajnie

Ludzie są szczęśliwi dokładnie w takim stopniu, w jakim chcą być szczęśliwi. Abraham Lincoln
KidO teraz: nic ciekawego (2011-11-16 10:46)
tarzynka(5333) | Galeria

Do pizzy do chyba trzeba wybierać mozzarellę suchą a nie tę "w wodzie", którą używamy np. do sałatki caprese.
Właśnie, ja kupuję jakąś taką bez wody. Mlekowity bodajże. Albo z bloku na wagę. Nazwy mają cudaczne: pizzarella itp., ale się sprawdzają

http://tarzynkowo.com/
Sewa(106)

A poza tym słyszałam, że do pizzy używa się żółtej mozzarelli, ale nie mam pojęcia jaka to jest.
Do pizzy do chyba trzeba wybierać mozzarellę suchą a nie tę "w wodzie", którą używamy np. do sałatki caprese.

W mojej "wielkomiejskiej" podkarpackiej okolicy oprócz "kulkowej" mozarelli w zalewie dostępna jest jest jeszcze taka na wagę, do krojenia, jak każdy żółty ser, no i jeszcze w Biedronce - tarta mozarella - faktycznie żółta. Zawsze mi się wydawało, że to jakaś ściema i podróbka, bo mozarella to mozarella, ma być w zalewie i kropka. Ale pewnie macie rację - muszę spróbować.


tarzynka(5333) | Galeria

Ta biedronkowa tarta też się fajnie rozpuszcza na pizzy. Czasem ją kupuję, bo mi się nie chce trzeć sera do zupy (wiem, powinnam się udać na taczkę ) i jakaś resztka mi została. Zużyłam, jak robiłam pizzę "porządki lodówki". Sprawdziła się .

http://tarzynkowo.com/
JoaNA(2337) | Galeria

Do pizzy używam wyłącznie sera Pizzarella z Pasłęka ponieważ nie przypieka się, ładnie topi i nie zastyga w sztywna skorupę. Trudni mi powiedzieć, co jest w składzie, natomiast 'technicznie" jest super i kosztuje ok 20 zł /kg.
Kiedyś robiłam zapiekanki na bułkach z Mozarellą Gold z Mlekovity i bardzo ładnie się ciągnęła i nie puszczała wody. Była sprzedawana w postaci małego bloczku (200g bodajże), w woreczkach, w wodzie i miała silnie żółtawy odcień. Teraz jednak nie mogę jej odnaleźć w internecie, żeby pokazać jak wygląda opakowanie.

Nie spać, maszerować!
JoaNA teraz: święty spokój (2011-04-21 13:11)
JoaNA(2337) | Galeria

Na stronie Mlekovity nie wyświetla mi sie obrazek ale naprowadziłaś mnie skutecznie . Mlekovita Ser MOZZARELLA (kawałek) - 250 g. widzę ja tylko w a.pl więc prawdopodobnie będzie dostępna w Bomi i w Almie

EDYTOWANO 2012-01-11 19:45

Nie spać, maszerować!
JoaNA teraz: święty spokój (2011-04-21 13:11)
flowerek(2298) | Galeria

A ja wczoraj zrobilam pizze ze zwykla kulkowata mozarella, kupiona w Aldi. Pieknie sie rozplynela, nawet zarumienila.

http://flowerek.com moje gotowanie \\\"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it!\\\" Garfield
flowerek(2298) | Galeria

Wydaje sie nie miec producenta Nazywa sie po prostu Mozarella

http://flowerek.com moje gotowanie \\\"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it!\\\" Garfield
beatap78(88) | Galeria

my w domu też używamy do pizzy głównie mozzarelli mlekovity - zwykłej i wędzonej - jest o tyle fajna, że można ją potarkować

Beata
Zlote_dziecie(70)

w pracy uzywalismy galvani, czy jakoś tak

Natka
Smakoszka(55) | Galeria

Jeny ja nigdy mozarelli do pizzy nie dawałam, ale muszę spróbować i to koniecznie


LubieGotowac(1)

W
temacie sera do pizzy 
sprawdzoną i ciekawą propozycję ma jeden z polskich producentów
tzn. Mlekovita, która przygotował fajną propozycje serów do pizzy
z profesjonalnej linii dla HoReCa.
Nadmienię że nie jestem
pracownikiem tej firmy, mieszanki te zostały przez ze mnie
sprawdzone i w zależności od oczekiwań i upodobań smakowych
powinny zaspokoić Wasze oczekiwania. Ktoś już pisał pochlebnie o
Mozzarelli Classic tej firmy, natomiast jej technologiczne
wykorzystanie nie jest raczej obróbka termiczna. 
 Cała gama produktów
znajduje się pod linkiem 
https://www.regiohurt.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=do+pizzy



W pizzeriach często
wykorzystywane są gotowe mieszanki, dodatek sera typu
holenderskiego, "szlachetnego" Cheddara czy mniej znanego w
Polsce sera Kaszkawał powoduje że ser w czasie obróbki termicznej
(pieczenia) jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury
a tym samym zachowuje pożądane właściwości: ciągliwość,
włókna sera są długie i sprężyste.




Smacznego!!!Lubię Gotować

EDYTOWANO 2015-08-02 11:51


don_0garas(2)

Wątek nieco stary, ale nadal na czasie. Nigdy nie kupuję mozzarelli z bloku, bo to na ogół produkt seropodobny :/ Gdy nie mam wyboru kupuję zotta lub mlekovitę. A gdy wpłynie więcej gotówki to szarpnę się na mozzarellę di bufala