Reklama



Forum MniamMniamowe

 Forum MniamMniam.pl —› Smaczne dyskusje —› Co lepsze - olej, czy oliwa?
 O forum    |    Zasady     |    Wyszukiwarka     |    Dodaj do ulubionych

jalla(3)

Co stosujecie w swoich kuchniach do sałatek, czy smażenia? Wolicie używać oliwy, czy może oleju? Jakiego? Prawdę mówiąc zawsze myślałam, że oliwa jest dużo zdrowsza od oleju, jednak poszperałam trochę na netce i teraz już sama nie wiem. Np. olej GoldenDrop wydaje się być naprawdę zdrowym produktem, tym bardziej, iż jest to olej rzepakowo-lniany. Jednak usłyszałam o nim dopiero wczoraj. Natomiast przekoanie o zdrowotnym aspekcie oliwy towarzyszyło mi od dawna. Jak to zatem jest według was? Co jest lepsze, zdrowsze itp.?


GWieliczko(1)

Ja w swojej kuchni stosuje taką mieszankę oliwy i oleju, można kupić w każdym większym sklepie. Nie wiem co jest zdrowsze ale słyszałam, że na samej oliwie nie smażymy, a ta mieszanka to taki fajny kompromis

EDYTOWANO 2014-05-05 13:33

kancelaria prawna http://kancelaria-sps.pl/adwokat-krzysztof-pawelski/ - adwokat gdańsk
anheli(1)

Wszystko zależy do czego Zarówno oliwa jak i olej są bardzo zdrowe i smaczne (oczywiście z pierwszego tłoczenia i na zimno). Ja bardzo lubię dobry olej rzepakowy.

Polecam rowery elektryczne romet - http://www.rowerowysklad.pl/?rowery-elektryczne,38
kuchcia(27)

Ja używam oleju do smażenia, a oliwy do sałatek etc. Zdecydowanie nie powinno się podgrzewać w znacznym stopniu oliwy.


abakus16060(5)

Ciężkie smażenie robię zawsze na oleju rzepakowym. Tam gdzie smażenie jest lekkie i krótkie lub jest bazą do uzyskania później sosu (np. różnego rodzaju pasty) używam oliwy (niekoniecznie z pierwszego tłoczenia). Natomiast do sałatek, zwłąszcza sosy winegret, w większości stosuje oliwę extra vergin.

abakus
Dżejkob(6)

Gdzie się tylko da stosuje oliwę, ale faktycznie lepiej do smażenia użyć oleju, a w każdym razie na pewno nie oliwy extra vergine


abakus16060(5)

do sałatek w większości oliwa z oliwek, do smażenia rzepakowy, do majonezu rzeoakowy, ale jajecznicę tylko na maśle, czosnek jak przesmażam, to na oliwie z oliwek, do sosu np greckie sałatki, capresse oliwa z oliwek

abakus
kucharzyl

olej rzepakowy do smażenia. Oliwa nadaje się do sałatek, szczególnie oliwa z oliwek. Jajeczniczka na szmalcu ze skwareczkami


ulka88(3)

Wole oliwe  


wyglodnialy_typ(8)

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodaję go do wszystkiego. Oliwa do sałatek, olej rzepakowy do smażenia. Fajne są też oleje z orzechów, arachidowy jest super do stir fry.


anzelaA(10)

No pewnie, że oliwa!