Wybierz wygląd drukowanej strony
Kolorowy tort naleśnikowy to smaczne urozmaicenie zarówno obiadu jak i ciepłej kolacji. Bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje. Polecam!!! czas: 60min trudność: łatwe liczba porcji: 5-6 kalorie: troszeczkę kategoria: Potrawy mączne, Przekąski, Przepisy na naleśniki, Przepisy według głównych składników, Przepisy ze szpinakiem |
Składniki | Sposób przygotowania |
Nadzienie szpinakowe: duży pęczek szpinaku (około 500g) 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 10-15 dag oscypka 20g parmezanu 2 łyżki serka ricotta lub np. Almette odrobina mąki 1 łyżka masła sól, pieprz Na ciasto naleśnikowe (na 12 szt.): 200g mąki 250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 łyżka oliwy szczypta soli i cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10-15 dag żółtego sera 10-15 dag szynki 5 dag sera feta 1 opakowanie twarogowego serka ziołowego 1 opakowanie parmezanu kilka kawałków papryki konserwowej |
Nadzienie szpinakowe: Szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie, a następnie posiekać. Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min. Do sosu dodać jeszcze trochę naturalnego serka twarogowego, np. Almette, lub włoskiego twarożku ricotta i dokładnie wymieszać. Zetrzeć oscypek na grube wiórki. Większą część dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać. Naleśniki: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W tym celu miksujemy ze sobą 200g mąki, 250 ml mleka, 250 ml wody mineralnej, 2 jajka,1 łyżkę oliwy, szczyptę soli i cukru. Odstawiamy na około 20-30 minut. Następnie smażymy około 12 naleśników. Jeden naleśnik smarujemy warstwą sosu szpinakowego i posypujemy tartym oscypkiem, a także odrobiną parmezanu, przykrywamy następnym naleśnikiem. Drugi naleśnik smarujemy serkiem twarogowym, układamy na nim szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, i posypujemy drobno pokrojona feta. Następnie znowu układamy naleśnika, którego smarujemy szpinakiem, posypujemy oscypkiem i parmezanem, potem kolejnego smarujemy serkiem, układamy szynkę, paprykę i fetę. Czynności te powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich naleśników. Górę obficie posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 10-15 min, aż ser się roztopi. Torcik kroić ostrym nożem na duże kawałki. Smacznego!!! |
Copyright by © MniamMniam.pl | Smacznego! iwonaweiss |