» Przepisy » Przetwory » Przetwory z owoców » Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy

Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy


  
1 5 3 1
2018-05-23
ok. 120 minut
łatwe
Porcje: Słoik 750 ml
Kuchnia europejska
Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy

Domowe dżemy są najlepsze :) Po pierwsze, wiesz co jest w jego składzie. Po drugie, od początku do końca uczestniczysz w jego powstawaniu. A po trzecie, domowe dżemy są przepyszne :)

Potwierdzeniem tego jest ten przepis. Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy jest perfekcyjny. Oczywiście głównymi składnikami są owoce - rabarbar i truskawki. Wanilia i mięta nadają bardzo fajnego aromatu. Cukru jest w sam raz. To naprawdę przepyszny domowy dżem :)

Przepis na domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy nie jest trudny. Wręcz przeciwnie :) To łatwy przepis, z którym poradzi sobie każdy. I ci, którzy w owocowych przetworach mają sporo doświadczenia. Ale i ci, którzy dopiero w domowych dżemach stawiają pierwsze kroki :)

Dzięki dodatkowi pektyn, dżem robi się szybko. To naturalna substancja, która znajduje się w owocach. Ma właściwości żelujące i zagęszczające. Najwięcej naturalnej pektyny znajdziesz w pigwie, pomarańczach i naszych ulubionych jabłkach. Właśnie z tych owoców produkowana jest pektyna spożywcza.

Właśnie teraz jest idealny czas na zrobienie kilku słoiczków tego przepysznego dżemu z rabarbaru i truskawek. Sezon na te owoce jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać, ile się da :)

Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy świetnie smakuje z chrupiącymi ciepłymi tostami, z kromką chleba i jako smarowidło do naleśników. Na pewno znajdą się tacy, którzy chętnie posmaruję nim kanapkę z białym serem. W każdej opcji dżem rabarbarowo-truskawkowy smakuje wyśmienicie :)

Wybierz ten sprawdzony i łatwy przepis na bardzo fajny domowy dżem z rabarbaru i truskawek. Ciesz się smakiem tych pysznych owoców, kiedy tylko najdzie Cię ochota :)


Składniki na domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy

1 kg rabarbaru
50 dag truskawek
25 dag cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka pektyn
garść listków mięty

Przygotowanie dania domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy

...

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar umyj, osusz i obierz. Pokrój w kawałki o długości 1-1,5 cm.
  3. Przełóż do garnka o grubym dnie. Podgrzewaj, aż rabarbar zmięknie. Cały czas mieszaj.
  4. Dodaj truskawki i wymieszaj.
  5. Dodaj cukier, pektyny, pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią oraz liski mięty. Dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją. Zajmie Ci to ok. 1 i 1/2 godziny.
  7. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem.
  8. Kiedy słoiczki z dżemem ostygną, schowaj je w szafce lub spiżarni.
  9. Dżem rabarbarowy podawaj z pieczywem, naleśnikami, kiedy tylko będziesz mieć na niego ochotę :)


Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy - etap 1

Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy jest w sam raz słodki, a bardzo fajnej nuty nadają mu listki mięty i wanilia :)




Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Domowy dżem rabarbarowo-truskawkowy - komentarze

~Karol
~Karol
24.06.2018 13:23
Zrobiłem, wyszły 4 słoiki (takie typowo dżemowe). Ogólnie smak oceniam na "taki se" - nie wiadomo czy to truskawki czy rabarbar, trochę kwaśny. Gdyby ktoś szukał pektyn, to ja znalazłem w saszetkach w hipermarkecie, na półce z żelfixami.