» O gotowaniu » O gotowaniu » Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Grzegorz Ostrowski   2023-10-22         0  

Zadzwonili goście, a Ty nie masz w domu żadnego deseru, którym mogłabyś ich poczęstować? A może szykujesz się na wyjście do znajomych i nie masz czasu na tworzenie skomplikowanych wypieków, a przecież nie wypada pójść z pustymi rękoma! Mam dla Ciebie pewne propozycje, które zachwycą wszystkich, a Tobie zajmą zaledwie kilka chwil w kuchni. Co można zrobić na słodko z ciasta francuskiego? Zaczynamy!

Spis treści:

  1. Moje propozycje na deser z ciasta francuskiego
  2. Szybki deser z ciasta francuskiego
  3. Makowiec z ciasta francuskiego
  4. Sprawdź, co można zrobić z ciasta francuskiego

Moje propozycje na deser z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to chyba jedno z bardziej wdzięcznych produktów do pracy w kuchni. Delikatne warstwy maślanego ciasta, które podczas obróbki termicznej zyskują na objętości, najzwyczajniej rozpływają się w ustach. Co ciekawe, ze względu na brak cukru może być wykorzystywane zarówno do słonych przekąsek, jak i słodkich wypieków. Dziś zajmiemy się deserami. Przygotuj ulubione konfitury, owoce, kremy czekoladowe i zacznij tworzyć małe dzieła sztuki.

Szybki deser z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie doskonale sprawdzi się jako baza do zrobienia słodkich sakiewek i rogalików. W tym przypadku rozwiń zakupiony płat i powycinaj z niego trójkąty. Na każdym z kawałków ułóż kleks ulubionej konfitury. Powiem Ci, że w przypadku rogalików najlepiej sprawdzają się dżemy śliwkowe, jabłkowe i malinowe. Kolejnym krokiem będzie delikatne zwinięcie ciasta i upieczenie przygotowanych rogalików w piekarniku. To, co jest niezwykle istotne w przypadku pracy z ciastem francuskim, to fakt, że potrzebuje ono zaledwie 25 minut, by być gotowe. Sakiewki faszerowane owocami wykonasz w podobny sposób. Tym razem zamiast trójkątów wytnij z ciasta kwadraty i wykorzystaj sezonowe owoce.

Makowiec z ciasta francuskiego

Pieczenie makowca może wydawać się niezwykle skomplikowane i czasochłonne. Możesz skutecznie ominąć ten proces, sięgając po ciasto francuskie i gotową masę makową. Na blaszce rozłóż płat ciasta w formie prostokąta. Posmaruj je równomiernie masą makową, a następnie zwiń w roladę. Górę ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem z dodatkiem cynamonu. Gdy upieczone ciasto wystygnie pokrój je na porcje i podawaj do kawy.

Sprawdź, co można zrobić z ciasta francuskiego

Poszczególne desery to tylko wybrane propozycje z maślanego ciasta. Wszystkie przepisy na ciasta francuskie i półfrancuskie znajdziesz na mojej stronie. Inspiruj się do woli i przygotuj smaczne przekąski!

Dodaj komentarz
Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.