» Przepisy » Jak zrobić placki » Jak zrobić placki ziemniaczane » Chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego

Chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego


1 5 5
2021-01-07
Chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego przepisu Babci Reginy Sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego przepisu Babci Reginy od MniamMniam.com 😋 Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! https://www.mniammniam.com//obrazki/chrupiace-placki-ziemniacza.jpg https://www.youtube.com/watch?v=YIm7s68lRNc https://www.youtube.com/embed/YIm7s68lRNc 2021-01-07T16:34:44+01:00
45 minut
bardzo łatwe
Porcje: 20 placków
Kuchnia europejska
Chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego

Super chrupiące na brzegach, mięciutkie zaś w środku. Są dwa sekrety ich smakowitości. PIerwszy to starcie ziemniaków na tarce o dużych oczkach - dzięki temu brzegi usmażonych placków są mega chrupiące.

Drugi sekret to zaparzenie startych ziemniaków wrzącym mlekiem. Ten zabieg sprawia, że ziemniaki nie ciemnieją i placki podczas smażenia chłoną dużo mniej oleju.
Owe sekrety poznałem patrząc jak moja Babcia Regina przygotowywała najlepsze placki ziemniaczane na świecie i NIGDY ich nie było za mało i nie zdarzyło się, by zostały na drugi dzień. Co ja piszę, nigdy się nie zdarzyło, by zdąrzyło wystygnąć, znikały błyskawicznie od razu po zdjęciu z patelni :)

Ja nie jestem oryginalny - powiem to szczerze, ja placki niezmiennie lubię najbardziej w komplecie z kwaśną śmietaną i cukrem. Tak, wiem, nie jest to specjalnie wyszukane połączenie, ale nic na to nie poradzę, że mi tak właśnie podane chrupiące placki ziemniaczane smakują najbardziej :)

Wypróbuj ten sprawdzony przepis na placki ziemniaczane - jestem przekonany, że będą Ci smakować i będziesz smażyć chrupiące placki ziemniaczane smażyć właśnie według tej receptury. A z czym je będziesz jeść? Oj, z tym, z czym lubisz najbardziej oczywiście :)


Składniki na chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według tradycyjnego przepisu babci reginy

1 kg ziemniaków
2 szklanki mleka
1 spora cebula
1 jajko
10 dag (1/2 szklanki) pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do smażenia:
2/3 szklanki oleju

Przygotowanie dania chrupiące placki ziemniaczane najlepsze - według

... tradycyjnego przepisu babci reginy

  • Obraną cebulę pokrój na drobniutką kostkę.
  • Mleko zagotuj w rondelku.
  • Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj w malakserze na tarczy o dużych oczkach na cienkie wiórki (możesz też użyć tarki lub mandoliny, ważne, by ziemniaki NIE były starte na gładką masę).
  • Starte ziemniaki przełóż do cedzaka lub miski. Zalej wrzącym mlekiem. Odstaw na kilka minut, następnie dokładnie odsącz lub odciśnij.
  • Ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Na dużej patelni silnie rozgrzej 1/3 oleju. Łyżką nakładaj porcje masy i formuj cienkie placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. W trakcie smażenia następnych porcji uzupełniaj olej na patelni.
  • Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj gorące ze śmietaną, wędzonym łososiem, sosem gulaszowym lub sosem pieczarkowym. Lub z tym, z czym lubisz najbardziej :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.