» O gotowaniu » Suszone pomidory w oliwie na sposób domowy

Suszone pomidory w oliwie na sposób domowy

Grzegorz, Mniammniam.pl   2005-09-03         50   like 71

Robią furorę. Bo są smaczne. Bo są aromatyczne. Bo można z nich wyczarować nie setki, a tysiące potraw. Bo są pyszne saute na kawałku bagietki. Bo to skoncentrowany, pomidorowy smak. Mają jedną wadę - są okropnie drogie. Ale można je zrobić własnoręcznie. Wymaga to trochę zachodu i czasu, ale warto!

Zabieg suszenia sprawia, iż pomidory intensyfikują swój smak i aromat. Są zdecydowanie słodkie i jednocześnie mają ostry smak.
Najlepsze są suszone na słońcu. W Italii (ale podobno nawet te, z napisem na opakowaniu "sundry" rzadko miały styczność ze słońcem). W Polsce słońca trochę mniej, zwłaszcza w czasie najlepszym na suszenie pomidorów - czyli w sierpniu i wrześniu. I do tego nasze polskie słoneczko jakby coś mniej grzeje niż te na włoskich przestrzeniach.

Ale pomidory suszone w piekarniku lub suszarce mało ustępują w smaku tym suszonych na słońcu, albo nawet... wcale. Moje doświadczenia wskazuję na to, że najlepiej jest suszyć pomidory w piekarniku, bowiem w suszarce mieści się ich mało oraz suszenie trwa znacznie dłużej. Chyba, że ktoś dysponuje ogromną suszarką (w tej standardowej, z trzema pojemnikami można jednorazowo ususzyć nie więcej niż 2 kg pomidorów, co w efekcie będzie zawartością 2 słoiczków 0,3 litra).

Do suszenia nadają się pomidory podłużne, odmiany San Marzano, które są zwarte, mięsiste, mają mało soku i pestek. Suszyłem również polskie "bawole serca" z dobrym efektem. Ważne, by wybrany do suszenia gatunek pomidorów miał jak najmniej soku i owoce nie były zbyt duże. A najważniejszą sprawą jest pochodzenie - do suszenia nadają się tylko pomidory hodowane na polach, lub jeszcze lepiej w ogrodach. Szklarniowe zupełnie się do tego nie nadają. Dojrzewają na przełomie sierpnie i września i to jest najlepszy właśnie czas na ich suszenie. Sam proces jest nieskomplikowany, ale czasochłonny. Pomidory należy przeciąć na pół, usunąć starannie pestki, ułożyć na blasze skórą do dołu (lub jeszcze lepiej kratce), lekko posolić i wstawić do piekarnika z termoobiegiem (pomidory można również suszyć w zwykłym piekarniku), nastawionym na temperaturę 50-60 stopni. I suszyć kilkanaście godzin (z przerwami - np. w nocy). Co kilka godzin należy sprawdzać czy, bowiem nie mogą się wysuszyć za bardzo. Mają się mocno zmniejszyć, ale pozostać elastyczne.
Ususzone pomidory przekładamy do słoików, zalewamy gorącym olejem, doprawiamy i zakręcamy, stawiamy do góry nogami na ściereczce i pozwalmy spokojnie wystygnąć. Tak przygotowane można przechowywać kilka miesięcy w lodówce lub w piwnicy. Smak można wzbogacić dodając różne zioła i papryczkę chilli lub ząbki czosnku.
A potem, po otwarciu słoiczka, zostaje nam już tylko się nimi cieszyć i... żałować, że zrobiliśmy ich tak mało! Więc zabezpieczmy się i zróbmy ich co najmniej dwa razy więcej niż zamierzamy, a może nawet trzy razy więcej, a może cztery...

Suszone pomidory na sposób domowy

Suszone pomidory w oliwie na sposób domowy - komentarze

Roman
Roman
25.08.2019 13:33
To w oliwie czy oleju_
~Gość
~Gość
15.03.2018 13:51
Od kilku lat robię suszone pomidory w domu.Pomidory po ususzeniu zalewam olejem u mnie zawsze rzepakowy. W tym roku niestety moje pomidory uległy fermentacji tzn.po otwarciu słoika pomidory kipią.Zaznaczam że pomidory mam z własnego ogródka
hanuk
hanuk
21.10.2015 16:59
Właśnie wkładam do słoiczków i zalewam;-) Zwykle dodaję oregano i peperoncino (pycha), w tym roku eksperymentalnie - jeden słoiczek z czosnkiem i kaparami.
Różą
Różą
25.08.2015 13:20
Bardzo lubimy takie pomidorki robię dużo , środki pomidorków wrzucam do gara , dodaje kilka pokrojonych całych pomidorów i gotuje przez chwile .Przecedzam przez sito pozbywając sok pestek . Sok przyprawiam sola,cukrem i pieprzem wedle uznania . Pasteryzuje 8-10 min.pycha . Pychota zima .pozdrawiam i życzę smacznego :)
Mateusz
Mateusz
15.08.2015 19:44
Wszystko ok, tylko proszę nie zalewać gorącym olejem! Zimna oliwa i zakręcamy!
sloneczko069
sloneczko069
22.03.2015 19:12
Macie może jakieś przepisy co można zrobić z takimi pomidorami suszonymi ze słoika? Mam tego pełno i nie wiem co z tym zrobić
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
23.03.2015 14:53
Hej Słoneczki :) Tu jest sporo przepisów: http://www.mniammniam.com/s/su szonych_pomidor%C... Życzę mnóstwo smakowitości :)
Goja
Goja
14.08.2014 23:14
dziękuję za przepis . Pozdrawiam :)
jasia
jasia
14.08.2014 21:55
właśnie zabieram się do pracy
avalonne
avalonne
14.08.2014 21:25
Pomidorki suszone to jeden z największych frykasów :) Polecam je przed ususzeniem posypać cukrem (tylko odrobinę) - będą wówczas dużo lepsze i nie będzie w nich goryczki. Gdy już będą małe i pozwijają się, ale nadal będą miękkie, posolić, a potem pozostawić na chwilę i wkładać do słoiczków. Do słoiczków poza czosnkiem wkładam całe gałązki ziół: bazylii, tymianku, oregano. Co roku robię więcej pomidorów i co roku brakuje mi ich w spiżarni... :)
~Gość
~Gość
14.08.2014 21:09
ja po przekrojeniu sole, dodaje listek bazyli i czstke czosnku : ) wysmienite
AnnaMarlena
AnnaMarlena
14.08.2014 20:53
A ja dostałam z Mniammniamowa suszone pomidory i właśnie aromatyzuje nimi oliwę :D
Angela
Angela
14.08.2014 16:50
Z odmiany pomidorów San Marzano robię co roku pomidorowe przetwory na zimę... w tym roku zrobię i suszone.... już sobie zapisałam jak je zrobić...
Kasia
Kasia
14.08.2014 15:00
a ja skrapiam jeszcze przed suszeniem octem jabłkowym. są wtedy słodko kwaśne. dodatkowo ziarenka wsypuję do słoiczka. To co zostanie w słoiku po pomidorach idealnie nadaje sie do salatki.
Teresa
Teresa
14.08.2014 13:46
W piekarniku suszyłam śliwki i były smaczne, więc warto spróbować pomidory
milutka
milutka
14.08.2014 12:01
Jadłam suszone pomidory ale sama nie robiłam . W tym roku będzie pierwszy raz . :D
Avrea
Avrea
14.08.2014 11:11
wielbiam , w tamtym roku suszyłam mniam ale w tym nie wiem czy zdąże bo na urlop sie wybieram pozdrawiam
~Gość
~Gość
7.08.2014 13:07
usuwanie pestek jest zupełnie zbędne - wystarczy przekroić na pół i suszyć do momentu kiedy przestaną się ukazywać krople soku
jagodek02
jagodek02
7.09.2013 00:25
Suszę pomidorki trzeci rok z rzędu...co roku robię coraz więcej. W tym roku wysuszyłam 30 kg i planuję przerobić jeszcze dalsze 10 kg. :) moja córka uwielbia tak przygotowane pomidorki. Są zdecydowanie lepsze niz te które można nabyć w sklepie. Ja używam oleju słonecznikowego zmieszanego z oliwą z oliwek w proporcji 3:1 , sama oliwa z oliwek smak ma zbyt dominujący ( pomijając koszty ;) ) W tym roku do słoiczków oprócz świeżej bazyli, tymianku , kawałków paryczki chilii i czosnku dosypałam słodkiej papryki w płatkach z mniammniamiowego sklepu. Sama jestem ciekawa efektu.
k_wilczynska1
k_wilczynska1
2.09.2013 22:26
Czekam na chwilę wolnego i ruszam do dzieła!
marcel212
marcel212
14.08.2013 20:39
W ubiegłym roku zrobiłem 50 słoiczków. W tym sezonie planuję wynik podwoić:) Ja dodaję na spód słoika mały ząbek czosnku i dodatkowo odrobinę suszonych ziół- bazylię i tymianek. Pomidory zalewam miksem dobrego oleju i oliwy podgrzanej do 70 stopni. Suszę w suszarce( 5 poziomów)- najpierw lekko solę i posypuję ziołami- pomidory cały czas rotują-zdejmuję gotowe dokładam następne, przekładam kolejne poziomy,ponieważnajszybciej suszą się te na samym dole. Te ze sklepu się chowają:)
leeloo5
leeloo5
14.08.2014 17:32
Jak długo to trwa w takiej suszarce? Dostałam suszarkę i jeszcze nie próbowałam, a trochę odstrasza mnie od pomidorów te kilkanaście godzin w piekarniku:/
Sewa
Sewa
31.08.2012 10:26
Mira, chyba zrobiłaś coś nie tak, może zbyt długo suszyłaś pomidory albo zbyt szybko otworzyłaś słoik i nie zdążyły nasiąknąć oliwą. Skórka w moich pomidorach jest zawsze mięciutka i można ją niemalże rozsmarować, tak jak całego pomidora.
Mira
Mira
27.08.2012 13:39
zrobiłam kilka słoiczków pomidorów są pyszne ale co z tą skórką , bo jest twarda ?
Iza R
Iza R
18.07.2012 11:22
Czy może być olej kujawski, czy może inny jest lepszy? --- Grzegorz: kujawski jest ok :)
polcia_78
polcia_78
25.10.2011 14:04
Kilka tygodni temu pierwszy raz ususzyliśmy w domu pomidory. Tak nam zasmakowały, że pierwsza partia z ok. 4 kilogramów zniknęła jak sen złoty:) Więc przystąpiliśmy do dalszych działań i w tej chwili mamy zamknięte w słoikach 15 kg tych pyszności (przekłada się to na kilkanaście słoiczków). Wyglądają pięknie, ponieważ pomieszaliśmy pomidory żółte z czerwonymi. Jednak przed suszeniem nie usunęliśmy pestek, a jeszcze skropiliśmy pomidory oliwą. Do tego na każdej połówce znalazł się kawałek wyciśniętego czosnku, sól morska, cukier i świeżo zmielony pieprz i zioła. Przez to nasze pomidory, pomimo długiego suszenia nie są tak "gumowe", ale i tak są pyszne. Jak tak dalej pójdzie to nie wiem, czy doczekają do pierwszego śniegu:) Na śniadanie mozarella z suszonymi pomidorami, na obiad spagety z suszonymi pomidorami itd. Po obiedzie zostało mi kilka ugotowanych ziemniaków więc zjadłam je na deser z.... suszonymi pomidorami. I też było pysznie!!! :)
Sewa
Sewa
13.10.2011 15:12
Tak od niechcenia tutaj zajrzałam, co prawda już po sezonie na suszenie pomiodorków, ale dorzucę od siebie, że co roku produkuję kilkanaście słoików (tak z dziesięciu kilogramów) i nigdy ale to nigdy nie usuwam pestek. Może przez to pomidory suszą się odrobinę dłużej, ale nie traca tak bardzo objętości i wydaje mi się, że są bardziej elastyczne.
elakowal49
elakowal49
5.09.2011 15:52
Suszyłam pomidory w piekarniku z termoobiegiem i dodawalam bazylię lub oregano a zalewałam olejem słonecznikowych. Sa boskie i nie ustępuja kupowanym.
muzanna
muzanna
19.08.2011 17:33
ja też uwielbiam suszone pomidory i co roku z mężem takie przygotowujemy - my suszymy limy (wybieramy te najmniejsze) w temperaturze 130 stopni i też wychodzą świetne :-) A przygotowując je do suszenia, skrapiamy ODROBINKĘ oliwą (zalewamy olejem). I potwierdzam - wcale to nie takie pracochłonne, a jaka satysfakcja!!
nina_28
nina_28
16.08.2011 13:43
muszę spróbować zrobić..
DolceGatta
DolceGatta
31.05.2011 11:59
A jak mozna przechowywac suszone pomidorki jesli nie chce zalewac ich olejem/oliwa? --- Grzegorz: można w torebkach w całkowicie suchym pomieszczeniu, takie pomidory łatwo się psują, więc trzeba zapewnić im higieniczne miejsce
mavika
mavika
26.05.2011 20:31
Gotowe pomidory suszone są bardzo drogie. A szkoda bo je uwielbiam! W tym roku na pewno zajmę się ich domowym wyrobem. Nie wygląa na zbt trudny.
zaczy
zaczy
17.05.2011 12:10
Kusi... Nie ma sił - w tym roku trzeba będzie spróbować... Jedno tylko pytanie - w artykule mowa o zalaniu "olejem", poniżej w opiniach mowa o oliwie - to chyba nie wszystko jedno? No i ile tej zalewy w końcu wychodzi - nie jest to ostatecznie najtańsza sprawa. --- Grzegorz: olej ma smak bardziej neutralny, oliwa zaś wyraźny, ilość zależy od ilości pomidorów oraz słoków, zwykle w słoiku zalewa zajmuje około 1/3 objętości
aneżka
aneżka
15.05.2011 16:02
Z pewnością w sezonie zrobię domowe pomidorki. zaczęłam je jeść od niedawna i jestem ich ogromną fanką. Artykuł bardzo zachęca do ich wykonania
k_atarzyna
k_atarzyna
14.05.2011 21:30
ja juz zrobiłam, jestem bardzo zadowolona, udało mi sie kupic ususzone pomidory idealne do takiej zalewy! pychota
shell
shell
14.05.2011 21:00
Aż ma się ochotę założyć domową spiżarnię i w gorące letnie dni rozkoszować się smakiem i zapachem pomidorów
weeki
weeki
14.05.2011 19:09
Ojejku,tyle tu smacznych opinii! Bardzo lubię suszone pomidory,ale w związku z tym artykułem zrobię ja w tym roku sama!
Polska
Polska
12.02.2011 19:53
Tak, to prawda...-odmiana pomidora jest bardzo wazna dla samego suszenia. Ubóstwiam je. Moim dyzurnym daniem, kiedy nie mam absolutnie czasu jest makaron gruboziarnisty, z feta, oliwkami i pomidorkami suszonymi, polany dobra oliwia z oliwek. Zdrowe, sycące, szybkie i bez najmniejszego wyrzutu sumienia,ze znowu coś wrzucilam w siebie niezdrowego, bo zabrakło czasu, a głód doskwieral...Z pomidorow suszonych w obcjach z innymi, nieprzetworzonymi produktami, mozna wyczarowac cuda. Czy jest ktos, kto nie lubi suszonych pomidorkow..?!!..
k_atarzyna
k_atarzyna
16.12.2010 09:14
swietny artykul, na pewno zabiore sie do takich przetworow
mariemadeline
mariemadeline
14.06.2008 01:18
A ja jeszcze nie próbowałam... Coś czuję, że to błąd, który trzeba będzie naprawić;)
grazyna62
grazyna62
20.04.2008 11:15
Robilam takie pomidory juz 2 lata temu (wieksza ilosc} i jusz mi sie koncza.pora zrobic nowe.czekam na swieze pomidory.polecam wszystkim bo naprawde warto.suszylam w piekarniku z termoobiegiem.
Auguratrix
Auguratrix
30.08.2007 21:03
Właśnie kilka dni temu zastanawiałam się nad tym ^^ Bardzo dziękuję :)
mandarka
mandarka
21.08.2006 21:03
W zasadzie to odpowiedź na post martys2000 - spozniony jak widac, ale tak samo ważny. A gdzie sama przyjemność robienia?? Gdzie oczekiwanie i zadawanie pytania czy jeden dzień nabierania mocy w zalewie wystarczy, czy już można spróbować... Myślę, że własnie chodzi o te całe zamieszanie, o czas o czekanie. W sumie na obiad też można pójść do restauracji czy kupić danie w chińskiej budzie za 5 zł... Ja właśnie wyszłam z kuchni - kolejne 3 kg pomidorów przygotowuje się do marynaty w piekarniku a potem w suszarce:)
Jotka
Jotka
29.09.2005 12:14
Wykorzystałam pomysł zalewania wysuszonych pomidorów ciepłą oliwą; jest to strzał w dziesiątkę w zakresie przechowywania suszonych pomidorów. Pod wpływem ciepła odwrócone do góry dnem słoiczki szczelnie się zamknęły. Właśnie wczoraj otwierałam słoiczek (twist) robiony jakieś 2 tygodnie temu, zassany był pokazowo. Jeśli chodzi o technologię suszenia, to ja preferuję jednak wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Niezależnie jednak od technologii, domowo suszone pomidory to rewelacja, nie ma porównania ze sklepowymi, tam dodawany jest jakiś środek konserwujący, który zupełnie zmienia smak. Domowe pomidory są słodziutkie.
martys2000
martys2000
28.09.2005 17:24
Uważam, że to jakaś paranoja. 4 kg pomidorow, kilkanaście godzin suszenia ([prąd nie jest za darmo) i z tego raptem dwa słoiczki. Naprawdę kupi się o wiele taniej i bez tego całego zamieszania!
jovinia0
jovinia0
27.09.2005 17:23
Zrobiłam, nie wiem czy dobrze wyszły, bo nie mam termoobiegu i na zmianę włączałam i wyłączałam piecyk. WYglądają bardzo apetycznie. Panie Grzegorzu, kiedy można otworzyć taki słoiczek? Bo pewnie jakiś czas powinny się wymoczyć w tych ziołach i bazylii. Proszę o radę. [Grzegorz: można go otworzyć wtedy, kiedy już nie można wytrzymać... no, niech kilka dni przynajmniej poleżą...]
janaro
janaro
26.09.2005 09:55
Bardzo interesujący smak wg. mnie taki słodko oliwkowy,zrobiłam tylko jeden słoiczek i oczywiście żałuję że tylko jeden.Dodałam czosnek i bazylię i trochę kolorowego pieprzu.Będę musiała kupić taki "oryginalny" produkt dla porównania.Polecam poszukiwaczom nowych smaków :-))
janaro
janaro
16.09.2005 10:07
dobra.... wysuszyłam a teraz czy mam to zalać zwykłym gorącym olejem czy oliwą??? [Grzegorz: proponuję olejem słonecznikowym - gorącym, bo moim zdaniem oliwa ma zbyt zdecydowany smak i jest trochę za droga]
koziar
koziar
8.09.2005 22:19
ja właśnie suszę drugą "partię", piekarnik chodzić będzie całą noc :) a pomidorówka z pestek jest faktycznie mniamnuśna, szczególnie z lanymi kluseczkami :)
Olga29
Olga29
8.09.2005 21:11
Pomidorki rewelacja. Wstawiłam już do piekarnika trzecią porcje sześciokilową, bo tylko tyle wchodzi mi na raz. Polecam lekkie uchylenie piekarnika z termoobiegiem, szybciej się suszą i łatwiej wilgoć wychodzi, nie skrapla się pod kuchenką. Pomidorki wysuszone w misce doprawiłam minimalną ilością octu winnego (1 łyżeczka na 2 kg nieprzetworzonych pomidorów), czosnkiem w proszku, tymiankiem i oregano suszonym. Podniebienie szaleje :) Rodzina rzuciła się na pomidorki, wchłonęła partię 6 kilo, niewiarygodnie się zmniejszają ale w zamian dostarczyli mi kolejne do robienia. Polecam, polecam, polecam!!! Jest jeszcze dodatkowa korzyść z całej tej pracy, pestki i wnętrze drylowanych pomidorków zagotowałam, przetarłam przez sito, doprawiłam solą, pieprzem, masłem i kapką śmietany i wyszła pomidorówka jakich mało. Kolejna rozkosz dla podniebienia. A więc do dzieła :)
Dodaj komentarz
Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.