» O gotowaniu » Jak gotować różne rodzaje fasoli?

Jak gotować różne rodzaje fasoli?

Grzegorz, Mniammniam.pl   2005-08-13         22  

Suchą fasolę należy namoczyć przez kilkanaście godzin w wodzie.
Należy wylać wodę z moczenia i do gotowania wlać świeżą.
Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę.
Chociaż soczewica i połówki grochu nie wymagają moczenia, ugotują się szybciej, jeśli zaleje się wrzątkiem i zostawi na 15-30 minut, przed gotowaniem należy odcedzić.

Czas gotowanie różnych rodzajów fasoli (suchych, wcześniej moczonych) (wszystkie rodzaje wymagają moczenie przez co najmniej 8 godzin)

rodzaj fasoli czas gotowania
Bób 120 minut
Fasola adzuki 45 minut
Fasola biała 60-90 minut
Fasola cannellini 45-50 minut
Fasola czarna 50-60 minut
Fasola czerwona 45-50 minut
Fasola flageolet 45-50 minut
Fasola mung 30-45 minut
Fasola perłowa 50-60 minut
Fasola pinto 60-90 minut
Fasolnik chiński 45-50 minut

Jak gotować różne rodzaje fasoli? - komentarze

jolanka
jolanka
22.07.2018 11:20
pierwszwe slysze zyby bob gotowac 2 godziny jakos ja duzo krocej gotuje
Miałczek
Miałczek
11.01.2018 16:19
Fasolę i groch zawsze zalewam 7 razy. 4 razy wrzątkiem i 3 razy zimną. Razem 7.
Wład
Wład
14.05.2017 19:35
Bób 120 minut - chyba suszony - już widzę że gość tylko pisze nie czyta komentarzy - nie odpowiedział
Maria
Maria
30.06.2016 17:26
Bób gotować 120 min? Uwielbiam bób,ale nigdy nie gotowała go tak długo.
monika
monika
8.02.2018 13:39
Suchy bób :) "Czas gotowanie różnych rodzajów fasoli (suchych, wcześniej moczonych) (wszystkie rodzaje wymagają moczenie przez co najmniej 8 godzin)" świeży oczywiście krócej :)
jerzy
jerzy
11.06.2014 14:32
Dlacego inni radza gotowac fasole w tej wodzie co byla moczona aby nie tracic witamin
Melikar
Melikar
10.05.2014 05:24
Bardzo pomocne ^_^ Zwłaszcza 2 godziny przed zajęciami z gotowania
leeloo5
leeloo5
26.03.2014 16:45
Rany, że ja wcześniej nie wpadłam na tą poradę - niesamowicie przydatna. Co prawda ja większość rzeczy gotuję w szybkowarze ale to już nie problem "przełożyć" sobie mniej więcej czas. A tak męczyłam się z mung - raz mi paćka wyszła raz niedogotowana :D
magda
magda
17.12.2012 17:36
jak gotować czerwoną fasolkę żeby nie straciła intensywnego koloru?
Joanna
Joanna
28.03.2019 23:23
Ja gotuję z pokrojonym czerwonym burakiem i jest piękna 😀 Szukam natomiast informacji, w czym ugotować czarną fasolę, żeby nie wyszła szara 😀
BErGoL
BErGoL
2.09.2012 15:52
Biała fasolę gotuje 10 minut, potem wodę odlewam i gotuje z 2 godzinki na mineralnej.
kszynio
kszynio
7.02.2012 09:32
od kiedy wylewa sie wodę po moczeniu fasoli??????????????????
Pati
Pati
14.09.2011 13:03
Bób 120 minut?? hahahaha,no to ja jem surowy bo gotuję 30 min :))
Mari
Mari
6.10.2014 21:30
tu chodzi o suszone strączkowe
abakila
abakila
3.07.2010 20:00
Bób 120 min?-chyba wkradła sie pomyłka, chyba,że chodzi o zasuszony, nigdy takiego nie robiłam. Co do gotowania fasoli i nie tylko polecam szybkowar, znacznie skraca czas przygotowywania potraw [Grzegorz: chodzi o czas gotowania suchego bobu]
Evaya
Evaya
19.03.2006 17:38
Tak jest, fasolę zawsze zalewa się wrzątkiem - ja to przeważnie robię dwukrotnie, ale potem się tę wodę odlewa. Fasolę zawsze gotujemy w świeżej wodzie! Nigdy w tej, w ktorej się moczyła. Nie ma powodu, żeby gotować ją w tych właśnie niezdrowych substancjach, które w trakcie moczenia dostały się do wody.
Uwe
Uwe
3.02.2016 10:28
A jakież to są niby te niezdrowe substancje z fasoli pozostałe w wodzie z moczenia?
JWK10
JWK10
25.11.2005 13:12
Fasolę i groch zawsze zalewam wrzątkiem i pozostawiam do wystygnięcia. Gotuję w tej samej wodzie.Ziarno po sparzeniu nie powodujje wzdęć i zbierania sie w nadmiernej ilości gazów. Jest to sposób, który zamieścił w swojej książce "Przepisy na życie Ojca Grande" zakonnik. Przepis ten z powodzeniem stosuję od dawna
Rotkaeppchen
Rotkaeppchen
24.11.2005 20:15
Świeży bób 40 minut???!!! Chyba na papkę... Ten młody na samym początku sezonu gotuje się kilka minut, pod koniec sezonu może kilkanaście, podobnie mrożony. Coś tu się komus pomyliło. [Grzegorz: pomyłska została naprawiona, świeży bób to kilkanaście, a nawet kilka minut gotowania]
ganga
ganga
22.09.2005 09:11
owszem, swiezy bob gotuje sie ok 30-40 minut, ale w artykule mowa jest o suszonym bobie i ten gotuje sie rzeczywiscie ok 2 godzin...
irma40
irma40
16.09.2005 23:04
Ja gotuję bób około 40 minut i uważam, że tyle wystarczy. Zbyt długie gotowanie powoduje, że się rozpada i jest mniej smaczny
Dodaj komentarz
Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.